Annie's vijgen slaatje...

Ik ben eigenlijk niet zo vlug jaloers. Waarschijnlijk is dat gewoonweg te wijten aan het feit dat ik amper de tijd heb om me over te geven aan vergelijkende beschouwingen...
Maar er gaat wel altijd een steek van jaloezie door mijn hart als ik een vijgenboom in iemands tuin zie staan. Dat zou ik nu écht wel graag hebben... een boom vol vijgen! Maar groene vingers zijn mij nu eenmaal niet gegeven - ik kan amper de pot rozemarijn op mijn terras in leven houden.
Omdat ik waarschijnlijk af en toe - zonder het zelf te beseffen - over vijgen en vijgenbomen babbel tegen de mensen vallen de vijgen soms zomaar uit de lucht!
Zo kreeg ik juist voor ons vertrek naar Parijs van Annie - een van mijn lieve en toffe klanten - een hele doos vol super rijpe vijgen. Haar ventje had die express voor mij vers van de boom geplukt! Zàlig...
Onmiddellijk heb ik er enkele zo achter het hoekje gedegusteerd en rest voorzichtig mee naar huis gedragen.
Een lekker slaatje dat zou ik gaan maken. Niks geen gefoefel met zo'n schitterend vers product.
Wil je balans in je sla dan moet je enkele dingen in het oog houden. Ten eerste zorgen voor de
zout/zoet balans. Zoete vijgen combineren met in dit geval zoute gedroogde ham. Ten tweede zorgen voor het zachte/knapperige. Zachte, rijpe vijgen tegenover krakend verse sla en de geroosterde pijnappelpitjes. De verse mozzarella is tegelijkertijd zacht van structuur en eerder zoet/neutraal van smaak. Kan er dus ook nog bij om het eiwitgehalte en de voedzaamheid van de sla wat op te drijven. Afwerken met een topsmaakmakers : Maldon zout én heerlijke olijfolie.


Kijk dat is nu eigenlijk geen recept meer, dat is assembleren mét verstand.
Ik probeer nu - want ik ben hierover een superboek aan het lezen - iedere keer die balans te zoeken als ik iets klaarmaak.

Zo probeer ik dan te koken los van recepten en als ik dan een recept lees probeer ik het ook op die manier te ontleden... Boeiend, zéér boeiend!
Annie's vijgen slaatjeIngredïenten • verse vijgen van een boom
 • jambon de Parme of iets in die aard
 • buffelmozzarella
 • sla - rode eikenblad past mooi bij de kleur van de vijgen maar dat is de estheet in mij hoeft dus absoluut niet...
 • pijnappelpitjes of andere lekkere nootjes
 • Maldon zout
 • lekkere olijfolie

2 opmerkingen

 1. Dat ziet er een lekker slaatje uit ! Allemaal lekkere, verse ingrediënten, dat kan niet mislukken.
  En dat boek klinkt ook als iets dat ik moet aanschaffen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik héb een vijgenboom. Zomaar geërfd van de vorige huurster. 1 keer had ik er genoeg rijpe vijgen aan om er iets mee te doen. ik maakte er confituur van maar - ik kan er niks aan doen - ik heb het allemaal weggegeven want ik lust het echt niet. Ik hou van de kleine zaadjes in de vijgen, maar de smaak vind ik niet lekker en de wat platte textuur van het vruchtvlees vind ik vreselijk. Omdat ik maar een heel klein stadstuintje heb en de vijgenboom welig woekert in mijn wat tropisch tuintje ( omgeven door 3 muren die de warmte vasthouden en heel de dag zon ) . moet ik hem vaak snoeien. Ik kan anders niet meer in of uit de tuin en heb er al helemaal geen licht meer in als ik hem laat doen.. Maar ik vermoed dat dat de reden is waarom ik de laatste jaren geen vijgen meer heb. Momenteel doet hij trouwens dienst als creche voor 2 duifjes in wording ( en lelijk dat dat is, duifjeskuikens ) . Als het goed weer is zit ik trouwens graag onder zijn lommerrijke bladeren, maar dan liefst een beetje uit de ' kak'richting van dat klein gespuis erboven in ;)

  BeantwoordenVerwijderen