Rillettes de saumon.

Dit is een handig receptje om in je repertoire te hebben. Very versatile! Ik heb het gevonden bij een foodblogger,  David Lebovitz, en zelf al paar keer uitgeprobeerd. Top gerechtje zou Sergio zeggen!  Het kan doorgaan als aperitiefhapje maar met de nodige aankleding - slablaadjes en dgl. - is het een klassiek voorgerecht. Het is zoveel lekkerder als je géén zalm uit blik maar verse zalm gebruikt. Laat de vis in je oven garen, niet op 180° - zoals gebruikelijk - maar op 150°. Een wereld van verschil! Op die lagere temperatuur komt het colageen (ja,ja hetzelfde dat ons er jong doet uitzien) vrij en wordt de zalm veel smeuïger. Probeer maar, je zult het nooit meer anders doen!


Laat de zalm zeker niet langer dan 18 min. in de oven, maar begin de gaarheid al te controleren vanaf een minuut of 12. Ook hier niet vergeten op tijd voor te verwarmen en de temperatuur te controleren.
Het bakken kan je best een hele tijd vooraf doen, want de vis moet afgekoeld zijn om verder te gebruiken.


De boter en de olijfolie moeten op kamertemperatuur zeer goed gemengd worden zodat er achteraf geen dikke vlokken boter in de bereiding zitten. Het citroensap, de fijn gesneden bieslook, de piment d'espelette - gewone witte peper kan ook - én de gerookte, fijn gesnipperde zalm mogen allemaal bij in de kom. Doe het vel van de gebakken zalm en meng deze ook door de roze massa. Zorg dat het allemaal nog wat structuur heeft, dus niet te fijn prakken. Proef of het lekker is en voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe - de gerookte zalm is al erg zout op zich, dus pas op.


Rooster nog wat knapperige bruschetta... trek misschien nog een flesje wijn open, nestel je in een lekkere zetel en kijk misschien eens voor de verandering naar Dagelijkse kost!Moest je nog wat overschot hebben, maar dat betwijfel ik, kan je de rillettes heel goed invriezen.


Rillettes de saumon.

Ingrediënten.

 • 250g rauwe zalm met vel
 • 5 tafellepels boter
 • 1 tafellepel olijfolie
 • 1 1/2 tafellepels citroensap
 • 2 tafellepels fijn gesneden bieslook
 • 125g gerookte zalm
 • 1/4 theelepel piment d'espelette of enkele draaien met de pepermolen

3 opmerkingen

 1. Mmmmm... Zo lekker hé :) Maak je er volgende zondag weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij hebben dit onlangs ook gemaakt, is erg lekker hé. ik zal het eens op jouw manier proberen.
  bedankt voor de tip van het invriezen, maar inderdaad, te lekker é ;-)
  Trouwens, ik eet het graag met wat versnipperde ultrafijne uitjes op, ofwel met wat citroenzeste ook lekker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gemaakt voor bij de aperohapjes op kerstmis! Wat een complimenten kreeg ik van mijn gasten! En ondertussen kreeg ik al veel inspiratie uit jouw boek!

  BeantwoordenVerwijderen