Granaatappelpitjes...

Eigenlijk heb ik heel lang geloofd dat granaatappels alleen maar dienden om grenadine van te maken. Dat je ze ook in een slaatje kon verwerken heb ik van Nigella afgekeken. Hoe zegt ze dat ook weer...  sweet little red gems...?  Nigella zou van mij zeker de eerste prijs krijgen in het sensueel omschrijven van ingrediënten.


By the way wisten jullie al dat ze op maandagavond een nieuwe reeks op BBC 2 heeft? Ze is veel vermagerd sinds de vorige reeks - slank is ze nog niet maar dat zal waarschijnlijk ook nooit haar doel zijn vermoed ik.


Ja, dat slaatje. Eigenlijk vrij simpel met maar drie ingrediënten: venkel, granaatappelpitjes en feta. Het beste begin je met de vinaigrette te maken want je venkel mag hier even in marineren. Pers een halve citroen uit en voeg een goeie greep zout er aan toe - liefst Maldon zout. Laat het zout oplossen in het citroensap. Voeg nu geleidelijk wat olijfolie toe. Neem de beste olijfolie die je in huis hebt - erg belangrijk want hoe simpeler de sla hoe beter de ingrediënten moeten zijn.

 
De beste verhouding voor een vinaigrette is een deel zuur - azijn of citroen - op drie delen olie. Maar jij bent baas dus als je het liever zuurder hebt neem je wat minder olijfolie en wil je het wat minder zuur voeg dan nog wat extra olie toe. Ik voeg ook altijd een klein beetje suiker toe om de scherpte eraf te halen. Hier ook weer primeert je eigen smaak. Proef dus. En doe er nu nog wat fijngesneden platte peterselie in. Oh, en vergeet er ook niet wat zwarte peper in te draaien...


Nu de venkel. Snij de venkel zéér fijn. Zo dun als papier. Het gemakkelijkst gaat dat met de mandoline. Laat de venkel nu een minuut of twintig marineren in de vinaigrette.

 
Hij zal daardoor wat zachter worden en meer smaak hebben. Heb je het liever wat meer crunchy marineer dan korter. Doe nu de pitjes uit de granaatappel. Ik besef dat dit dus gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Bij mij hangt meestal heel de afwasbak en mijn schort vol sap.

 
Eenmaal dit karwei achter de rug moet je gewoon alles assembleren op een bord of in een slaschaal.


Strooi de verkruimelde feta over de venkel en de rode pitjes en versier met de venkelpluisjes... gooi die dus niet weg ze zijn eetbaar! Mooi bordje hé... 't is een nieuw, eentje van Pascale Naessens.Venkel met granaatappelpitten en fetaIngrediënten

 • een grote of twee kleine venkels
 • een dikke rijpe granaatappel
 • een pakje feta
 • een halve citroen
 • olijfolie 
 • Maldon zout
 • een beetje suiker (moet niet)
 • peper
 • platte peterselie

3 opmerkingen

 1. Beste,

  december nadert en dit wordt de eerste keer dat ik een kerstmenu zal maken. Nu vroeg ik me af of je iets eenvoudigs maar feestelijks wist. :)

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Eefje, ik zal eens diep nadenken... en om eerlijk te zijn ik zit met hetzelfde probleem. Iets lekkers, feestelijk, eenvoudig én klaar in een wip. Een speld in een hooiberg dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook heel lekker en mooi: een paar granaatappelpitjes in een glas champagne!

  BeantwoordenVerwijderen