Pruimentijd...!

Of we er nu zin in hebben of niet... het wordt herfst. Ik voel het vooral 's avonds... het is donker voor ik het besef. 't Heeft natuurlijk ook wel zijn gezellige kanten. En zeker op foodgebied. Het aanbod is op een week tijd totaal veranderd.


Druiven, pruimen in alle maten en kleuren én... vijgen! Mijn favoriete herfstfruit... ik moet écht mijn best doen om die vijgen heelhuids thuis te krijgen. Meestal heb ik ze al opgegeten voor ik terug in de Liebaertlaan ben! Lekker met wat rauwe ham en heerlijk gebakken in de pan... Maar ik wijk af. Ik wil het over pruimen hebben vandaag. Gisteren - eindelijk eens een vrije zondag - heb ik een pruimenchutney gemaakt. Voor bij de kip. Eens wat anders dan appelmoes.

 
Zuur zoet... mmm! In het geval je - zoals ik - ook kip bakt voor bij de pruimenchutney was je pan niet uit maar gebruik het lekkere aanbaksel als start voor je chutney.

 
Doe er nog een beetje extra olie in en kieper al je rode ajuin erbij. Voeg wat zout toe. Door het zout laat je ajuin onmiddellijk water los en zo bakt hij niet bruin maar wordt glazig.


Krab met een houten lepel alle kipaanbaksels los terwijl je de ajuin stooft. Voeg dan je curry en gemberpoeder toe. Kruiden laat je best even in de pan doorwarmen om al hun aroma's te laten vrijkomen.


Voeg dan je pruimenstukjes toe en warm héél even goed door. Voeg nu de ciderazijn en het water toe én de bruine suiker. Laat nu alles goed indikken... maar blijf roeren hé!

 
Ik heb dat dus veel te lang gedaan en mijn pruimen verloren hun rode velletjes. Op zich geen probleem maar ik heb van die delicate mannen - Koen en Bruno - die een weerzin hebben van velletjes. Dus heb ik de hele winkel in de blender gedraaid en mooi geblend tot een dik sausje.Geen velletje meer te bekennen! Hou er dus rekening mee als je graag een grove chutney wilt... niet té lang laten doorkoken!
PruimenchutneyIngrediënten


  • 4 of 5 dikke én vooral stevige blauwe pruimen
  • een halve rode ajuin
  • 3 x 1/4 theelepel curry poeder
  • 1 x 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 2 tafellepels ciderazijn
  • 50 gram bruine suiker - cassonade van Tienen
  • 60 ml water

Geen opmerkingen