Mezze... second time!

Gisterenavond hadden we hier thuis de tweede workshop Mezze met Stephanie. En ja, Stephanie heeft weerom het beste van haarzelf gegeven... als dat meiske over haar za'atar begint en het pimpen van de gerechten dan moet je wel al je zintuigen op scherp zetten.
Ruiken, proeven, voelen, alles moet je in de ring smijten. Totale inzet voor minder gaat ze niet!
De tafel hadden we vol gestapeld met heerlijke heden uit het Midden-Oosten of in ons concrete geval uit de Zwevegemstraat in Kortrijk.Stephanie schudt dan in een, twee drie een lekkere Mezze en dip uit haar mouw en vraagt dan aan de deelnemers om hetzelfde te doen. Na een verwarrend ogenblik biedt ze onmiddellijk haar diensten aan om iedereen te begeleiden in de queeste naar een super Mezze en onvergetelijk dip...  en een zucht gaat door ons publiek. Maar niemand gaat onbeslagen aan de kook. Alle maar dan ook alle ingredïenten en hun mogelijkheden worden besproken zodat iedereen weet welke opties er zijn. En dan krijgen onze gasten per twee een grote plank en een héél scherp mes toegewezen en mogen dan serieus aan de slag gaan... en dan wordt het écht hectisch!

Als extraatje hadden we gisteren WTV op bezoek... alhoewel ik mega veel stress had op voorhand viel dan ongelofelijk mee. Zelfs het interview ging vlotter dan ik gedacht had.
Al bij al was het een zalige avond dankzij onze super enthousiaste deelnemers. En in september mogen jullie weer workshops verwachten want het smaakt echt naar meer!
Receptje van Stephanie voor de perfecte hummus.


Ingredïenten


 • 1 kop droge kikkererwten
 • 1 tafellepel bicarbonaat
 • 2 koppen water + 1 extra kop
 • 1/3 kop tahin
 • sap van 1/2 citeoen
 • zout
 • 1 tafellepel geroosterde komijnzaadjes
 • 1 tafellepel lookpuree
Stap 1

Breek een pak gedroogde kikkererwten open. Dit is al een eerste valkuil. Kikkererwten uit blik zullen NIET voldoen. Gedroogde dus. Inderdaad de soort die je een nacht te week moet zetten.

Stap 2

Giet de geweekte kikkererwten de volgende dag af. Aan diegenen die nu denken 'koken maar, die handel' zeg ik enkel 'Wachten!' want we koken de kikkererwetn niet onmiddellijk. Nee, we zetten ze op een mild vuurtjes, gewoon zo, enkel bestrooid met een flinke snuif bicarbonaat. Blijf erbij en roer goed zodat ze niet aanbranden.

Misschien vraagt u zich af wat de zin van dit alles is? Wel: kikkererwten zijn , net als alle peulvruchten omhuld met een fijn vliesje. Dit vliesje maakt de erwt taai en wanneer je ze pureert, zal het je voor eeuwig en altijd verhinderen een gladde textuur te verkrijgen.

Stap 3

Na een paar minuten (onder voortdurend roeren) mag je er de twee koppen water bijvoegen. Plaats de mysterieuse derde kop water in de diepvries. Ook dit heeft een rede. Vertrouw me gewoon.

Na een minuut op 20 zouden erwten zacht moeten zijn. Test of je ze makkelijk kan ' pletten' tussen je vingers. Het bicarbonaat zou ervoor gezorgd moeten hebben dat de vliesjes zich van de kikkererwten hebben losgemaakt. Giet de kikkererwten af, spoel ze onder koud water en laat ze afkoelen. Eens 'handelbaar' pluk je de naakte kikkererwten van tussen de vliesjes en breng je ze over in een blender ( de kikkererwten dus, niet de vliesjes. Dat zou een domme instructie zijn).

Stap 4

Haal nu die derde kop water uit de diepvries. 'Pulse' de erwten enkele keren in de blender tot je een grove structuur krijgt. Breng op smaak met de tahin, het citroensap, de look, het zout en de komijn.

Blender alle bovenstaande ingredïenten  met de kikkererwten. Neem tenslotte het ijswater ter hand en giet het straalsgewijs, terwijl je blender draait, bij de kikkererwtenpasta. Als bij toverslag krijg je de romigste, fluweligste, zachtste hummus die je ooit gezien hebt. (Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig, stop wanneer je de gewenste textuur hebt)

Stap 5

De afwerking. Schep de hummus in een kommetje. Overgiet met een genereuze straal van je beste olijfolie. Werk af met wat chilipeper/poeder/komijnzaad, neem een warm pitabroodjes (bij voorkeur) of een kant-en-klaar-crackertje (in geval van nood) en aanvallen maar!7 opmerkingen

 1. Dikke proficiat aan Lieve en Stephanie !
  Dit was de leukste,origineelste en meest leerrijke workshop dat ik tot op heden mocht meemaken.
  Bedankt aan beiden voor dit super geslaagde initiatief. Dit smaakt gewoonweg naar meer....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) wat een mooie complimenten. Dank Kaat voor je aanwezigheid!

   Verwijderen
 2. Schitterend!! Daar wil ik ook wel eens bij zijn..toeme, spijtig dat ik te laat was :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er volgt een nieuwe reeks in het najaar. Meer dan welkom!

   Verwijderen
 3. Kunt u al wat meer zeggen over de datum in september aub? Kwestie dat we het kunnen inplannen en zeker niet missen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, Valerie, Stephanie is op vakantie vertrokken naar Nicaragua... en dus kunnen we pas eind juli de nieuwe workshops vastleggen. Wanneer onze planning vastligt, publiceer ik onmiddellijk de data op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ik wil ook inschrijven voor de volgende workshop! Keep us up to date :D

  BeantwoordenVerwijderen