Spruitjes om van te snoepen...!

Vandaag heb ik iets nieuws bijgeleerd over spruitjes... eigenlijk heb ik de tip van mijn mamma - ons Bomma - gekregen. Deze week kookte Sofie Dumont namelijk spruitjes met Josje van K3. En ons Bomma heeft daar gehoord dat je spruitjes als ze eenmaal gesneden zijn héél goed moet wassen met veel fris water en dat dàn de vieze spruitjesgeur verdwijnt. Nu - zó ben ik dan - moest dat wel eventjes uitgetest worden.


Sofie Dumont heeft haar spruiten in de pan gebakken - dixit de Bomma - maar ik kies zoals altijd voor mijn oven. Veel gemakkelijker en minder afwas. Eerst heb ik de spruitjes een paar velletjes afgetrokken - ze lagen al een hele week te wachten en waren al lichtgeel geworden - en dan in stukjes gesneden. Ik heb ze daarna overvloedig gewassen onder de stromende kraan en supergoed afgedroogd.

Want natte spruiten in de oven dat wordt stomen iplv bakken hé! Op de bakplaat met wat olijfolie en wat Maldonzout en dan heb ik er nog een restje Serrano blokjes bijgekieperd.
Oven op 180°C voorverwarmen en dan de spruiten er in. Na een minuut of twintig zagen ze er heerlijk geroosterd uit!
En dan... heb ik mijn Secret Ingredïent - Maple Syrup - boven gehaald om van mijn doordeweekse spruitjes superspruitjes te maken. Héél voorzichtig heb ik er een heel klein scheutje overgegoten en alles goed gemengd. Man, dat is lekker! ... je herkent je eigen spruiten niet meer!

Oh, ja, en de geur was écht minimaal want Koen - een spruitenhater - heeft zelfs niet geroken dat ik spruitjes aan het klaarmaken was. Supertip dus van Sofie Dumont!Spruitjes met spekjes en EsdoornsiroopIngredïenten


 • spruitjes 
 • spekjes
 • olijfolie
 • Maldonzout
 • Esdoornsiroop

5 opmerkingen

 1. Allé gij ... ik ruik dat juist graag ! Mmmmm ik eet spruitjes graag gestoomd ( verse ) en doe er zelfs geen kruiden op !
  Gelukkig lusten de vijf pagadders én de papa ook zo graag spruitjes :)
  Moet ze wel eens in de oven proberen : da´s wel een bruikbare tip hier
  Smakelijk !
  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik maakte er soep van vandaag : ik had een grote zak gekregen van een collega die ze op haar beurt weer had gekregen van een boer en ik had nog een hoop dringend te verwerken andere groenten in huis van mijn groentenpakket ( waaronder een heel grote zak verse spinazie en die lag er ook al een week ) en vermits ik alleen woon ... . Soit, een pot spruitjessoep dus : heel lekker maar idd met geurtje, maar vanaf nu zal me dat dus niet meer overkomen ! En je sirooptip wil ik ook wel eens uitproberen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren spruitjes gestoofd met wortels en raapjes, met Provençaalse kruiden. Heel lekker. En ik vond de geur helemaal niet hinderlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weeral een supertip (met dank aan de Bomma én Sofie D. dus). Zoet bij koolsoorten had ik al eens uitgetest en is inderdaad yummie!!

  BeantwoordenVerwijderen