Vintage food...

Soms - vooral na de feestdagen - heb je zin in iets héél doodgewoon. Vandaar dat ik vandaag iets ongelofelijk ouderwets gemaakt heb. Real vintage food dus!






Ik weet zelfs niet de juiste naam voor die dingen... Scotch Eggs vermoed ik?
Nu waar het op neer komt is dat je eitjes hard kookt. Eenvoudig zou je denken? Wel, nee, een hard gekookt ei dat is een kunststuk op zichzelf! De dooier mag niet té zacht zijn maar je mag het ook niet blauw/groen koken...
Er zijn daar allerlei methodes voor. De een begint met de eitjes in koud water te leggen en de andere doet ze er in als het water al kookt. Wat er ook van zei ik heb mijn eigen manier. Zes minuten in mijn steamer op 100°. Sinds ik dat ding heb, kook ik nooit meer een ei in potje water.
Wat het gehakt betreft dat moet gewoonweg héél lekker gekruid zijn anders trekt je Scotch Egg op niks.






Begin met dus met je eitjes te koken. Pel dan je ajuin en snipper die fijn - écht fijn hé, geen grote brokken! Stoof die even aan in wat olie en voeg er onmiddellijk wat zout aan toe zodat de ajuin niet bruin wordt. Als de ajuin gaar is bij het gehakt voegen. Snij met je beste koksmes wat peterselie fijn - snij misschien gelijk de hele bos en vries de rest in...
Meng alles onder het gehakt en kruidt aub zéér goed met peper en zout. Proef eens aan het gehakt of het lekker is. En, neen, van één hapje krijg je geen lintworm en dan nog... ik ken geen beter manier om te vermageren!






En nu komt de tricky part... je moet elk eitje mooi verpakken met gehakt. Overal evenveel en er mogen geen gaatjes in zitten. Hier is het motto "oefening baart kunst" echt op zijn plaats. Als je elke week die Scotch Eggs op het menu zet ben je binnen de korste keren er mee weg.







Bak nu de frikadellen in wat olie in een antikleefpan. Eerst op redelijk hoog vuur om mooi te kleuren. Omdraaien die ballen dus! En dan mag het vuur een stuk lager om balletjes langzaam te laten garen.
Je kan ook de heleboel de oven in kieperen maar vergeet die dan niet op te warmen tot 180°!



 



Ik heb ze op het vuur klaar gemaakt maar ik vermoed dat ze tussen de 15 à 20 minuten nodig hebben  in de oven. Neem er op tijd een balleke uit en snij er eens in om te kijken of ze al door en door gaar zijn. Da's nog altijd de beste manier om zeker te zijn.
Je kan die Scotch Eggs onmiddellijk opeten met wat lekkere warme groentjes bij of je kan ze laten afkoelen en koud meenemen als lunch naar je werk. Heerlijk en je honger is zéker tot 's avonds laat gestild!







Scotch Eggs


Ingredïenten


  • gemend gehakt - varkens en kalf
  • een bos peterselie
  • een dikke ajuin
  • eitjes
  • olijfolie
  • Maldonzout en peper

4 opmerkingen