Walnoten en consoorten...

Mijn maand november is súper druk. Natuurlijk voor een groot stuk mijn eigen fout omdat ik véél te veel workshops geef. Maar ja, hoe komt zoiets? Overmoed waarschijnlijk... én een verkeerde inschatting van mijn eigen energie. Maar ik heb sowieso Koen plechtig beloofd om niet tegen hem te gaan zagen. Maar, man, da's moeilijk zeg! Ik moet soms écht op mijn tong bijten...
Nu het is niet alleen druk door al de kooklessen ook in de winkel is het vollen bak. Elke dag dozen en dozen vol leveringen én dan nog eens een hoop agenten en leveranciers die je willen zien om extra spullen verkopen. Zot word ik er soms van!
Om mijn geest tot rust te brengen ben ik gisteren - zondag dus - rond elf uur naar de winkel gewandeld om de zolder eens onderhanden te nemen. In de week komt dat er niet van want ik kan nooit een uur aan een stuk doorwerken omdat er wel altijd iemand mij nodig heeft beneden. Frustrerend...
Dus met Marie Kondo - de opruimgoeroe - in gedachten ben ik er gisteren tegenaan gevlogen. En ja,
ik heb er een ganse zondagnamiddag aan gewerkt maar man, content dat ik ben! Ik kan nu de decembermaand probleemloos starten. Alles staat netjes geschikt en niemand moet zich nog een ongeluk zoeken om een glas of een bord terug te vinden...
Echt koken heb ik dus gisterenavond niet meer gedaan. Ik had er echt de poef niet meer voor. Juist mijn supersoepke - Popeyesoep, maar deze keer met sla in plaats van spinazie - in de thermomix klaar gemaakt. En dan daarbij een lekkere boterham met geitenkaas. Simpel maar lekker...
Maar ik laat jullie niet in de steek en geef toch nog een tof receptje voor deze week. Een klassiek witloofslaatje op een nieuwe manier gebracht. Ottolenghi style!

Witloof is zo'n gemakkelijke wintergroente vind ik. Bewaart prima en is lekker koud én warm.
Ottolenghi maakt er een sausje bij van roquefort grof geplet in wat zure room.

 
Voeg er zeker wat peper en nu eens géén zout - roquefort is zoute kaas - aan toe. Roer los met eventueel wat lekkere olijfolie en zorg dan dat al je blaadjes een laagje saus krijgen.

Werk af met gebakken nootjes. Ik heb walnoten gebruikt maar alles kan pecans, hazelnoten, amandelen...
Nu even iets over die noten. Ottolenghi heeft een super truc om die noten nóg veel lekkerder te maken... We weten ondertussen allemaal dat we noten niet zomaar over onze sla mogen strooien maar dat we ze best even vooraf roosteren in de pan. Nu, ik roosterde mijn nootjes altijd droog in een antikleefpan. Niet slecht maar het kan stukken beter.

Neem een antikleefpan en smelt er wat lekkere boter in - géén margarine! - en bak je gehakte noten er in. Voeg een beetje Maldon zout toe en laat ze bakken tot ze knapperig zijn. Proef en strooi over je gerecht... Je moet me niet geloven maar het is écht een wereld van verschil!
Witloofsalade Ottolenhi style • enkele struikjes witlof
 • een potje zure room
 • noten
 • Maldon zout
 • boter
 • roquefort
 • peper
 • olijfolie


2 opmerkingen

 1. Ik ken dat drukke gevoel, maar we doen het onszelf aan, hé. Niet proberen te zagen, blijkt dan inderdaad een kunst!

  Ik kom zeker nog eens lang in december voor mijn mes, hé! En heel misschien een Le Creuset (duimen maar!).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is weer een super receptje: niet veel werk en toch verrassend! Dat van die nootjes probeer ik morgen alvast eens uit! Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen