Balsamico...

Niks is lekkerder dan een beetje balsamico azijn bij een tomatenslaatje. Tomaten en balsamico zijn voor mekaar gemaakt. Niet verwonderlijk natuurlijk want hun natuurlijke habitat is Italië...

Nu kun je eigenlijk zoveel meer doen met een flesje balsamico. Nog niet zo lang geleden heb ik  ontdekt dat je een gewone tomatensoep een ongelofelijk upgrade kunt geven door er op het einde - als ze helemaal klaar is - er een flinke scheut balsamico door te draaien. Logisch eigenlijk als je er even op doordenkt. Je voegt in één klap zoet én zuur toe. Het geheel verfrist ongelofelijk en tegelijkertijd wordt de brakheid van de tomaten verdoezeld! Super trucje gewoonweg!


En er is nog iets dat ik in Italië geleerd heb... Een zéér simpel aperitiefhapje. Gewoon wat verse, brokkelige parmezaan met een flink scheutje oude balsamico erover. Hiervoor moet je echt niet het gewone spul gebruiken maar de dikke stroperige versie.


Ik heb van mijn goede vriend Daniël enkele flesjes buitengewone balsamico cadeau gekregen en die zijn excellent voor dit receptje.
Maar wees getroost ik heb voor jullie - die geen Daniël tot vriend hebben - een vervanging gevonden.
In Dille&Kamille verkopen ze twee soorten balsamico. De dunne gewone en een dikke, stroperige versie. Wel het is die laatste die je moet gaan halen om dit receptje uit te proberen - zie de foto hierboven. En natuurlijk moet je ook lekkere parmezaan gaan halen bij je kaasboer!


Als toemaatje geef ik jullie nog een idee om van je gewone tomatensoep een maaltijdsoep te maken.
Haal een paar lekkere boerenworstjes bij je slager en haal er het vel af.


Meng dan flink wat parmezaan en verse tijm met het worstvlees. Draai er flinke bollekens van en bak die af in de pan of in de oven.


Ik doe het nog altijd klassiek in de pan. Geleerd van mijn mamma. Eerst kort laten bruinen en dan héél langzaam op een zachter vuur - slow cooking! - laten garen.
Ze blijven dan zacht en sappig.
Maak ondertussen een klassieke tomatensoep. Stoof wat ajuin of wat sjalotjes en voeg er een potje tomaten/groentenpasta van Elvea aan toe. Roer alles even doormekaar en voeg er dan een blik tomaten - of twee blikken als je véél soep wilt - en evenveel kippenbouillon aan toe. Ik gebruik mijn blik als maatbeker voor de bouillon. Ondertussen is dat dan ook mooi uitgespoeld en gaat er niks verloren. We moeten efficiënt én zuinig zijn in de keuken met producten en mét de afwas!
Laat alles een twintigtal minuutjes zacht borrelen en mix dan de heleboel met je staafmixer/blender.


Nu kan je als je écht fancy wilt gaan nog wat broodkruim krokant bakken - in de boter én met wat zout bij! - om bij op tafel te zetten. Vergeet niet als je soep klaar is - éérst proeven en eventueel nog wat zout toevoegen - er de balsamico door te mengen! Begin met één eetlepel en proef... toevoegen kan altijd nog, uithalen niet!


Dien de soep op met in elk bord twee lekkere ballekens met nog wat vers geraspte parmezaan erover en wat krokant broodkruim errond. Geef er nog wat warm stokbrood bij en niemand gaat met honger van tafel!

Simpele tomatensoep met reuze ballekens


Ingrediënten


 • een blik hele tomaten op sap - of twee blikken
 • evenveel kippenbouillon - of twee blikken kippenbouillon
 • een kuipje Elvea groentenpasta - hier mag je er dan ook twee van nemen
 • sjalotten of een dikke ajuin - hier ook wat meer natuurlijk!
 • olijfolie
 • Maldonzout
 • balsamico azijn

 • twee boerenworstjes
 • parmezaanse kaas
 • verse, jonge tijm
 • oud brood
 • boter
 • MaldonzoutGeen opmerkingen