Anders denken...

Hebben jullie ook dat artikel gezien/gelezen in de Standaard dit weekend? Dat we als Belgen nog altijd slecht bezig zijn met ons eten? Ongelofelijk toch, zeker als je bedenkt dat Pascale Naessens al zóveel boeken verkocht heeft!
Hoe komt dat toch dat we steeds weer de "foute" keuzes maken?
Ik geloof ook wel - zoals in het artikel wordt aangegeven - dat we meestal gewoonweg voor ons gemak kiezen. Een pizza de oven in zwieren is nu eenmaal gemakkelijker dan een bundel wortelen schillen en stomen. En ja, dan moet je er nog iets bij verzinnen want met een wortel alleen is de enkel een konijn content...
Nochtans kunnen groenten zo lekker zijn! Als ik zie wat Yotam Ottolenghi doet met groenten dan vergeet je soms écht dat je er vlees of vis bij kunt eten. Misschien moeten we op een andere manier onze menu gaan samenstellen. Eerst kijken welke groenten er in het seizoen zijn. En dan pas zou je aan een eiwitbron - vlees,vis, eieren, kaas of peulvruchten - moeten denken. Gewoon kijken wat er lekker bij is je groente. Nu, ik doe het nog altijd andersom. Eerst beslis ik of we een biefstuk, kip of een visje gaan eten. En dan pas verzin ik een groente erbij. Van de patatten elke dag zijn we hier thuis al afgestapt. Patatjes zijn gewoon groente geworden en komen af en toe - meestal lekker geroosterd - op tafel.
Maar, ik ben nu van plan om eens helemaal anders te gaan denken... Ik ga de regels van Michael Pollan ter harte nemen. Ik heb zijn boekje "Food Rules" thuis in de bibliotheek zitten en voor mij is dat het beste boek ooit geschreven over voeding. Super simpel en duidelijk."Ik ga dus zijn advies volgen en vertrekken vanuit de groente én dan er een eitwit bij verzinnen. Met de wintergroenten is dat gemakkelijker vind ik. Pompoenen, pastinaken, spruitjes en lekker gestoofd witloof geven sowieso al een voller gevoel dan komkommers en tomaten.
Vandaag ben ik al goed gestart en heb mijn pompoen geroosterd in de oven mét de geklaarde boter van verleden week. En, als je het versnijden van de pompoen niet meerekent, is het niet meer werk dan een pizza in de oven zetten...
Begin met je flespompoen in gelijke stukken te snijden. Je mag de schil eraan laten, hij moet dan gewoonweg wat langer in de oven blijven zitten. Zet je oven lekker warm. 180°C is ideaal. Meng je gesneden pompoen - blokjes kunnen ook - met drie of vier koffielepels geklaarde boter. Kruid met Maldonzout, vers gemalen peper én wat tijmblaadjes.

Spreid uit op een bakplaat en zorg dat de stukjes allemaal apart liggen en niet op elkaar. Anders roosteren ze niet maar stomen ze gaar!
Steek ze dan zeker twintig tot dertig minuten in de oven tot de kantjes donkerbruin beginnen te worden... dan is de pompoen het allérlekkerst!
Kruimel er nu nog wat zoute kaas over zoals feta of een doorsmakende geitenkaas en drink er een lekker glaasje wijn bij. Een stukje warm stokbrood is er ook héél lekker bij...

1 opmerking

  1. Mmmm! Overheerlijk! Ik vertrek zowel vanuit vlees/vis als groenten. Mooi evenwicht dus!

    BeantwoordenVerwijderen