My resolutions for 2017...

Elk nieuw jaar vraagt om goeie voornemens. Bij mij is dat toch zo... Zonder die "resolutions" heb ik het gevoel dat ik doelloos aan het nieuwe jaar begin.
Aangezien de maand januari bijna voorbij is, wordt het écht tijd dat ik ze hier kenbaar maak. Want dat is natuurlijk één van de karakteristieken van die goeie voornemens, je moet ze delen met de buitenwereld. Zodat iedereen kan volgen wat je ervan bakt...
Ok, dus, hier gaan we!


Mijn eerste voornemen is om een betere "meal planning" te doen. Ik verklaar even nader.
Zoiets begint op papier. Bij voorkeur op zondag bij een lekkere koffie, een stukje aangename muziek op de achtergrond en wat zonneschijn op tafel.


Alle dagen van de week noteer ik in mijn zwarte Moleskine. Dan vraag ik aan mijn altijd verstrooide Koen wanneer hij "vermoed" dat hij thuis zal eten. Want op dagen dat ik alleen thuis ben, ja, dan ga ik voor een glas wijn + houmous + worteltjes.
Mijn idee van fast food. Of het kan ook een kommetje Griekse yoghurt met bosbessen en lekkere chai thee zijn. Kwestie van de afwas tot het minimum te beperken...
Op dagen dat mijn ventje thuis is, maak ik er dus wél werk van. De bedoeling van mijn eetplan is om wat meer structuur aan te brengen zodat ik ook mijn overschotjes kan opgebruiken. En dat brengt me dan naadloos aan mijn tweede goede voornemen : betere restverwerking.
Echt mensen hier kan ik nog serieus bijleren! Vraag het aan mijn hele familie, ik maak meestal véél te véél eten. Nochtans heb ik de oorlog niet meegemaakt en nooit honger geleden... Ik vermoed dat het een gen is want mijn moeder heeft er ook last van. Dus, waar was ik gebleven, ja, de restverwerking. Ik maak graag iedere keer iets nieuws en dus op het eind van de week heb ik een ijskast vol overschot.
Daar wordt dus dit jaar stevig aan gewerkt. Ik hou jullie op de hoogte... en ik zal hier op de blog misschien boeiende restverwerkende recepten kunnen posten!
En dan een laatste - food related - goed voornemen : werken aan mijn mise en place! Ja, mise en place mensen is niet alleen een fancy term uit de professionele kookwereld maar ook écht belangrijk in de huishoudelijke keuken.
Je bent stukken meer geconcentreerd als je al je spullen mooi naast je hebt staan. Ik kan dan tenminste in mijn pot roeren of het vlees in het oog houden in plaats van nog naar de berging/frigo/diepvries te moeten lopen... Het is gewoon een kwestie van wat discipline. Meer is dat eigenlijk niet hé. Ik doe het niet altijd allemaal afzonderlijke potjes, gewoon de fles melk of de pot zure room klaar zetten is soms genoeg... we moeten tenslotte niet overdrijven!
En, hebben jullie eigenlijk goede voornemens gemaakt? Laat eens wat horen?

4 opmerkingen

  1. Hier geen voornemens. Maar ik wil wel veel lekkere dingen eten in 2017 ( daar hoef ik echter geen voornemens om te maken, gebeurt gewoon :) ) !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn culinaire gezonde voornemens: gezonder eten, nieuwe ingredienten uitproberen, mooie borden gebruiken, mijn kinderen nieuwe gezonde en lekkere dingen laten proeven. Na 4,5 jaar in California te wonen, zijn onze kinderen heel gewoon aan de Mexicaanse keuken en Aziatische, nu nog zorgen dat ze de Italiaanse en Franse keuken blijven kennen. Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Top voornemens Katrien... en wat je kinderen betreft ik denk dat ze sowieso al een internationaal smaakpalet hebben ontwikkeld. Ik voorzie dus geen enkel probleem met de Franse en Italiaanse keuken!

    BeantwoordenVerwijderen