Bloemkool met kaassaus?

Ja, vandaag eens écht is een klassieker maar dan op een nieuwe - en bovendien super gemakkelijke - manier. Dat bloemkool en kaas voor mekaar gemaakt zijn daar twijfelt waarschijnlijk niemand meer aan. De nogal flauwe groente krijgt gewoonweg een opkikker van de umami in de kaas. Umami - voor diegenen die hier even in het duister tasten - is de vijfde smaak. 


Ik kan umami het beste omschrijven als dat wat de meeste hartige gerechten lekker maakt. Het krokante randje in een lasagneschotel, de restjes die in de pan blijven als je worstjes gebakken hebt... proef je de umami al?
Nu, ons receptje van vandaag start dus met een doodgewone bloemkool die je in roosjes snijdt en gewoonweg stoomt of kookt tot de gewenste gaarheid. Zet wel alvast je oven op 180°C.


Ondertussen blend je wat oud brood tot broodkruim en rasp je flink wat parmezaan - vol umami!


Als je wat broodkruim over hebt, doe je die best in een propere confituurpot en steek die dan in de diepvries. Zo blijft je broodkruim goed en heb je er altijd wat in voorraad.
Meng de broodkruim en de parmezaan met wat volle room en doe er wat verse peper over. In principe heb je geen zout nodig want je mengsel zout genoeg door de kaas.


Kieper de bloemkool in een vuurvaste schaal en schep je sausje over de bloemkool. Werk af met reepjes gerookte ham - ik gebruikte hier een overschotje serrano. Zet de boel enkele minuten in de oven - gewoon op hete lucht, grill is niet nodig.


Geloof me, het is een heerlijk gerechtje ideaal om bij een lekker stukje vlees te serveren.
Dit sausje kan je ook maken om over witloof of een overschot van gekookte groentjes - wel weer even opgewarmd natuurlijk! - te draperen en er dan weer iets nieuws van te maken.

Laat je de hesp weg dan kan het zo een vegetarische maaltijd worden. Maar ik zou er in dat geval nog wat extra kaas over raspen...
Bloemkool met kaas en hesp - even andersIngredienten

  • één bloemkool
  • 30 gram broodkruim
  • 50 gram parmezaan
  • een potje van 225 ml room - zoveel gebruiken tot je een romig niet lopende saus hebt
  • peper
  • gerookte ham

Geen opmerkingen