Hemelse Wintersoep

Niks vind ik beter in die vervelende winter dan een lekker zijdezacht soepje maken... In deze sombere januarimaand is er nog geen aanbod van verse knapperige groentjes. Het is nog al knol en kool wat de klok slaat. Maar met een beetje creativiteit maak je ook van deze gastjes een superspeciaal soepje.
The key is: roasting!
Er is niks beter dan de oven om van een saaie groente iets apart te maken.
We starten met vier pastinaken en wat winterwortels - én leuk meegenomen, die dingen zijn zéér goedkoop - gewoon de pel eraf met de dunschiller, en dan allemaal in even grote, niet té dikke stukken snijden zodat alles gelijkmatig kan roosteren. Het gewone procedé dus.Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C - ik zet mijn oven altijd iets hoger want bij het opendoen verlies je sowieso wat warmte.

Neem een sheet pan zoals de Barefoot Contessa op Food Network altijd zo mooi zegt... (het is dus gewoon een ordinaire bakplaat, maar echt wel een van dé handigste dingen om in de oven te gebruiken!)
Verdeel de wortels en de pastinaken  mooi over de bakplaat giet er een gulle splash olijfolie over - koop lekkere olijfolie en niet dat ordinaire spul - en doe er een beetje zout (Maldon!) over.  Niet te veel zouten in dit stadium want de bouillon die we straks bij onze groentjes doen is ook al zout (!) En vergeet er geen tijm over te strooien...voor het mediterane effect.

Nu gewoon de oven in (verminder de temperatuur naar 180°) en een 15 tal minuutjes laten roosteren. Ga ondertussen niet de was doen... blijf in de buurt om de boel een beetje te controleren. De randjes mag je wat laten karameliseren dit geeft extra flavour, maar verbranden mag niet!
Proef bij tijd eens een stuk wortel en een stuk pastinaak.  Als alles lekker gaar is - je kan er dan gemakkelijk met een vork doorprikken - mogen de groentjes in de soeppan (een mooie Le Creuset pot bijvoorbeeld :))
Giet er om te beginnen 800 ml kokend water met één blokje kippenbouillon bij en laat alles 25 min zachtjes koken. Dan de Bamix-soepmixer er in en mooi blenden. Mijn soep was super dik  - meer puree dan soep - dus ik heb er nog ongeveer 700 ml extra water aan toegevoegd tot ik de dikte van een goeie smoothie had. Melk kan ook maar dan verandert de kleur van je soep.
Ik voeg liever een dikke lepel zure room toe bij het opdienen, dat geeft een lekkere romige textuur. Vergeet in dit geval je zure room niet te kruiden!  Een draai of drie van de pepermolen en een goede pinch of salt erdoor roeren.
Je hele huis zal zalig ruiken naar dit velvety sweet soepje... Ik zou zeggen: go for it !

Ingrediënten voor 4/6 personen

  • 4 tot 5 pastinaken
  • 6 flinke wortelen (winterwortelen, geen spul uit de serre)
  • 1 blokje lekkere kippebouillon, dus géén magere bouillon
  • 800 ml water om te starten en later aanlengen met nog ongeveer 700ml extra. Wil je de soep nog wat dunner kan je nog meer vocht bijvoegen, maar neem dan bouillon en géén water meer...of je krijgt een soep die naar niks smaakt
  • peper, maldon zout en tijm

Geen opmerkingen