Homemade Nutella!

Wisten jullie dat de Nutella choco ontstaan is omdat er een tekort aan chocolade was? Ik heb altijd gedacht dat het gewoon een Italiaans recept voor chocopasta was. Neen, niet waar! Op een bepaald moment - het ontschiet me nu wanneer juist - was er een nijpend tekort aan chocolade. Een paar slimme Italianen kwamen op het lumineuse gedacht om een deel van de chocolade te vervangen door gemalen hazelnoten die wel in ruime mate voorhanden waren, et voilà de Nutella was geboren!


Vorige week heb ik een recept gevonden voor homemade Nutella. Gelukkig is de Carrefour op zondagmorgen altijd open en kon ik nog vlug mijn ingrediënten inslaan. Normaliter heb ik altijd wel chocolade op voorraad maar als Koen geen koekjes vindt, eet hij ook mijn kookchocolade op!
Ik heb gepelde hazelnoten gekocht want het velletje brandt gemakkelijk aan. Begin met de oven voor te verwarmen op 175°C. Rooster je hazelnoten ongeveer tien minuten totdat ze een beetje bruin zijn.


Niet te lang want anders worden ze bitter. In een klein sauspannetje warm je de volle melk, de poedersuiker en het snuifje zout. Juist even laten koken en dan van het vuur. Smelt de chocolade in de microgolf op halve kracht - een minuut of twee is genoeg - en roer goed door elkaar zodat alle stukjes gesmolten zijn.


De nog warme hazelnoten in een foodprocessor - superchef, blender, thermomix - en zéér fijn malen. Voeg de warme chocolade, twee tafellepels koolzaadolie en de warme melk met suiker toe. Mix alles grondig.Zorg voor een paar confituurpotjes die goed omgespoeld zijn met kokend water... ook de deksels! Giet met een trechtertje - om niet te veel te morsen - de potjes vol.


 Zet alles een tijdje in de frigo om op te stijven. Véél beter dan de Nutella uit den Delhaize!


Homemade Nutella

Ingrediënten

 • 160 gram gepelde hazelnoten - Bioplanet
 • 300 ml volle melk
 • 6 tafellepels bloemsuiker
 • 1 snuifje zout
 • 2 tafellepels koolzaadolie  - Bioplanet
 • 340 gram melkchocolade - Callebaut


6 opmerkingen

 1. leuk idee - ga ik zeker eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor dit recept kan je dan eindelijk nog eens je thermomix gebruiken he Peter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe lang zou dit bewaren? Te vergelijken met confituur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de ijskast zeer lang. Er zitten suikers en vetten in (natuurlijke bewaarmiddelen). Vanwege het vet moet je die wel in de ijskast bewaren of ze worden ranzig.

   Verwijderen