Bruuuuuuuuuu...chetta!

Bruschetta zijn er in alle soorten en maten. Je kunt hiermee een oud stokbrood of ciabatta een tweede leven geven. Paprikas eet ik zeer graag maar de pel moet er bij mij af. Anders zijn die spullen - vind ik toch - quasi onverteerbaar. Ik had dan ook wel wat vooroordelen bij het lezen van dit recept... maar het is toch goed meegevallen.


Neem twee rode en een gele paprika. Geen groene, die zijn nog niet rijp. Doe de pitjes en de steel eruit en snij ze in lange, smalle repen - ideaal om je snijtechniek te oefenen.

 
Zet een degelijke pan op het vuur. Best geen antikleefpan of je krijgt je paprika nooit mooi bruin. Zet je vuur hoog en doe er een flinke scheut olijfolie in. Begin met hoog vuur en werk zoals in de wok : even laten aanbakken en dan omroeren, weer even aanbakken en omroeren, weer... zet het vuur wat lager als de slierten mooie bruine randjes hebben. Ze moeten door en door gaar zijn - slap dus, niet meer crunchy.


Vergeet ondertussen niet het nodige zout en goed wat peper toe te voegen. Proeven hé! Dan heel op het einde voeg je wat suiker toe. Bak nog even op hoog vuur door om de suiker te laten carameliseren. Voeg vlug de kappertjes toe, meng, en doe er de fijngesneden basilicum door. Deel een is klaar.


Bak in je oven - kan ondertussen maar let op dat je dan de boel niet laat verbranden - de bruschetta.
Oven op 180°C, stukjes stokbrood op het bakblik en insmeren met olijfolie. Laten bruin bakken. Haal ze eruit en leg er de paprika op. Bovenop de paprikas leg je een brokje gorgonzola. Weer de oven in nu onder de grill. Blijf erbij!!! Als de kaas gesmolten is en bubbelt is je bruschetta klaar.
De combinatie zoete paprika, zoute kaas en krokante bruschetta is zeer lekker. Je kan de paprika ruim van tevoren klaarmaken en zelfs koud op de warme bruschetta leggen. 't Is even lekker. Vergeet wel de kaas niet want die maakt het af.


Volgens mij kan je hier ook een pasta gerecht van maken. Penne koken, de paprika erover de kaas erop en de oven in. Moet ook niet slecht zijn... Wel wat kookvocht van de penne toevoegen aan de paprikas in de pan voor de smeuïgheid van de saus. Voilà, dat zijn dus twee gerechten voor de prijs van een!


Bruchetta met rode/gele peper & gorgonzola


Ingrediënten

  • een stokbrood of ciabatta die betere tijden gekend heeft
  • een gele paprika en twee rode
  • een eetlepel kappertjes
  • een bosje basilicum
  • Maldon zout
  • peper 
  • een koffielepel suiker
  • gorgonzola

2 opmerkingen