Russian soup...

De laatste keer dat ik in de zelfpluktuin was heb ik wat rode bietjes meegenomen. Komt altijd van pas. Ik heb er een soepje van gemaakt zoiets als bortsj - dat Russisch bloedrood soepje.


Spectaculair om te zien en lekker aards om te eten. Niet moeilijk - soep is bijna nooit moeilijk - en toch héél apart. Begin met je bietjes in stukken te snijden. Dikke bieten zeker in acht of zestien stukken. Leg ze dan op een bakblik - ja, ze gaan wéér de oven in - en giet er dan flink wat olijfolie over. Kruid vervolgens met peper, zout en tijm. Verse tijm of gedroogde dat maakt niet uit.

 
Zet je oven op 180°C en steek de groentjes erin. Hoe lang ze erin moeten hangt van de bieten af. Steek op regelmatige tijd een mesje in de bieten om te testen. Als je mes er doorglijdt als door boter zijn ze ok. Zet een kookpot op het vuur en stoof een ajuin in wat olijfolie tot hij gaar is. Voeg er dan je gare bietjes aan toe en wat warme kippenbouillon - van een blokje of een potje.

 
Laat nog een twintigtal minuutjes zachtjes koken. Doe dan de hele rimram in je blender - Thermomix of Superchef - en mix totdat je een fluweligen massa hebt. Doe er niet teveel vocht bij zodat je een dikke soep hebt. Bijvoegen kan altijd nog! Een soepje als dit mag van mij erg dik zijn. Meer een groentenpuree dan een soep. Maar ja, da's personal taste! Als het de gewenste dikte heeft begin je te proeven. Er zal zeker nog wat extra zout in moeten.

 
 Proef en oordeel! Jij bent de baas... Leng je soep af met ofwel lekkere Griekse yoghurt - je weet wel die blauwe potjes - ofwel met zure room als je lijn het nog kan verdragen. Ik kruid altijd mijn yoghurt of zure room met peper en zout voor ik ze toevoeg aan een gerecht. Kwestie van de smaak van je soep op peil te houden.Bomma en ik hebben samen al de soep opgegeten en we waren het erover eens... zéér lekker en voor herhaling vatbaar.Rode bieten soep


Ingrediënten

  • drie of vier dikke rode bieten - verse géén gekookte
  • kippenbouillon
  • een dikke ajuin
  • Griekse yoghurt of zure room
  • peper
  • zout 
  • tijm

2 opmerkingen