Italian comfort food...

Ok, ik zal eerlijk zijn, het is de eerste keer dat ik zelf polenta maak. Ik heb het al dikwijls gekocht en in mijn voorraadkast gezet maar nooit... nooit klaar gemaakt. Iedere keer dat ik mijn kast opruimde heb ik het pakje moeten wegsmijten - expire date!


Dat ik daar zo lang mee gewacht heb... 't is doodsimpel! Water koken - met een bouillonblokje in voor de smaak - langzaam het maismeel erin strooien en blijven roeren. Meer is er niet aan! Veel gemakkelijker dan puree maken - minder afwas en helemaal géén schilwerk.


 
Dat zal dus meer op het menu staan in huize Byttebier! Polenta komt in veel variëteiten maar de gemakkelijkste is de precooked die maar enkele minuutjes moet koken. Kijk dus goed op het pakje naar de kooktijd. Vier of vijf minuten is de snelle versie. Om polenta echt lekker te maken werk je het af met goed wat geraspte parmezaan of in mijn geval pecorino - ik had nog een hele blok in mijn frigo liggen.

 


Maak de polenta op het allerlaatst klaar - dus eerst je paddestoelen, vlees of groenten - want dat stijft verschrikkelijk snel op. Ik denk ook dat ik te weinig bouillon heb gebruikt. De volgende keer ga ik trachten de polenta wat vloeiender te maken meer naar de consistentie van een risotto. Als garnituur heb ik wat lekkere paddestoelen gebakken. Gewoon in de olijfolie, opschudden, kruiden en nog wat goeie boter erbij op het einde. Je kunt er natuurlijk nog een stukje vlees bij bakken maar voor mij was dat niet nodig...


Smijt de overschot van je polenta niet weg maar stort het in een ingevette ovenschaal en zet het in je frigo. We gaan er deze week nog lekkere koekjes van bakken...Polenta met paddestoelen


Ingrediënten


  • instantpolenta - volg de instructies op het pakje maar neem wat minder maismeel dan voorgeschreven als je de polenta vloeibaarder wilt
  • geraspte parmezaan of pecorino zoveel je wilt - proeven dus!
  • een kippenbouillon blokje voor in het kookwater
  • wat lekkere paddestoelen zoals weidepaddestoelen, shitakes, eierzwammen...

3 opmerkingen