Toscaanse bonensoep...

Cannellini bonen gebruik ik af en toe... meestal very convenient uit een blikje. Maar voor dit soepje heb ik eens gedaan zoals het moet.

 
Droge bonen gekocht en een nachtje laten weken. Helemaal niet moeilijk je mag het alleen niet vergeten dat je die bonen te week hebt gezet... wat bij mij het geval was! Drie dagen hebben die bonen op het aanrecht gestaan in mijn zwarte pot van Le Creuset. Die pot staat altijd op mijn aanrecht - plaatsgebrek in de pottenschuif - en dus viel het mij niet direct op. Tot op een gegeven moment... man, vies dat die boel was! Ik heb alles direct door mijn broyeur gedraaid. Tot zover het weken van bonen. Maar in zo'n geval denk ik altijd aan Einstein. Die man heeft duizenden keren geëxperimenteerd voor zijn gloeilamp brandde... volhouden dus! Weer bonen te week gezet. Deze keer niet vergeten...
Voor de rest super gemakkelijk receptje. Giet het weekwater van je boontjes weg. Stoof een dikke ajuin in je pot van Le Creuset tot ze glazig zijn. Voeg altijd een klein beetje zout toe in dit stadium dan wordt je ajuin niet gemakkelijk bruin.


 
Voeg dan je goed gewassen prei toe. Stoof ook nog even. En dan de boontjes. Niet teveel want die gasten nemen heel wat vocht op en worden dus heel wat dikker. Nu voeg je bouillon toe zodat alles mooi onderstaat. Laat zachtjes pruttelen. Dit is nu geen soep om onbewaakt achter te laten - doe dus ondertussen iets nuttigs in je keuken. Ze moet af en toe gevoed worden met wat bouillon want de boontjes nemen geleidelijk aan het vocht op.


Oh, ja en voeg nog twee laurierbladen en wat verse takjes tijm toe maar géén zout. Zout in dit stadium maakt het velleke van je boontjes taai.


Mijn soep heeft zeker 45 minuten staan pruttelen. Wanneer is ze klaar? Als je een boontje met je duim gemakkelijk kan plat duwen dan is je soep gaar. Probeer meer dan één boon want er kan wat verschil op zitten heb ik gemerkt. En nu werk je de soep af zoals je wilt.

 
Ofwel laat je ze chuncky en dan heb je een rustiek boerensoepje ofwel doe je ze door de blender en dan heb je een very sophisticated eindresultaat. Bak nog wat lekker gerookt spek krokant en giet er nog wat van je lekkerste olijfolie over.

 
Je hebt nu een heerlijke originele soep die buiten wat tijd je bijna niets gekost heeft...
Witte bonensoepIngrediënten


 • droge witte bonen (1/4 van het pakje is genoeg)
 • een dikke ajuin
 • een stengel porei
 • bouillon zeker 1 liter
 • twee laurierblaadjes
 • wat takjes verse tijm

2 opmerkingen

 1. Dit zal zeker vlug bij ons op het menu staan. Bedankt voor al de receptjes en vooral voor al de tips. Super !!!!
  Isabel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jaaaaaaaaaaaaaaaa ! Dat dat hier gesmaakt worden !

  BeantwoordenVerwijderen