Sneeuwwitte soep...

Als we onze Frank moeten geloven zal het dit weekend sneeuwen. En ik die dacht dat we dit jaar de winter zouden overslaan! Alhoewel ik echt wel geniet van het winterse landschap haat ik de kou die er bij komt kijken. In onze winkel is er geen centrale verwarming alleen van die electrische blazertjes. Man, koud dat het daar kan zijn! Wij zitten dan precies in Siberië. Het enige waar ik dan 's morgens aan denk is hoeveel lagen - damart, wollen pull én nog een dikke pull - ik ga aandoen. Hoe we eruit zien is dan voor Sofie en ik van geen belang meer als we het maar warm hebben... Ik beloof jullie alvast een foto van onze wintertenue!

 
Om in de sfeer te komen heb ik gisteren een sneeuwwit soepje klaargemaakt. De ingrediëntenlijst is piepklein. Je hebt praktisch niks nodig. Juist een bloemkool, een ajuin wat olijfolie en wat water. Simpel hé! Je mag natuurlijk bouillon gebruiken maar ik wou dat nu toch eens proberen zoals in dat recept met gewoon kraantjeswater.

 
De methode is iets anders dan normaal. Volg dus goed. Begin met je olijfolie in een pot met dikke bodem te gieten - Le Creuset is hier ideaal. Laat je ajuin hier 15 minuten in stoven op lage temperatuur. Zweten, noemen ze dat zeer toepasselijk in keukentermen. Ik doe er altijd wat zout bij, dat zweet veel beter. Voeg dan je bloemkoolroosjes toe en luister nu heel goed...enkel een half kopje water toevoegen. Dat is dus belachelijk weinig. Doe je deksel op je pot en laat alles 18 à 20 minuten stomen.

 
Oh, en ook nog wat zout toevoegen want er is geen zoute bouillon enkel gewoon water in de pot. Vuur blijft laag, stand 3 tot 4 voor de meeste stoven. Probeer eens met je mes of de bloemkool zacht is. Indien niet nog even laten doorstomen en eventueel mag je een heel klein beetje water toevoegen. Eenmaal alles gaar mag je nog 5 kopjes water toevoegen en verhoog dan het vuur totdat de soep zachtjes pruttelt. Laat ze nu maar 20 minuten doorpruttelen zonder deksel. Dan alles de blender in. Giet de soep terug in de kookpot en laat nog eens 20 minuutjes staan - zonder vuur uiteraard. De soep wordt dan vanzelf dik. Proef en voeg zout toe. Lekker Maldon zout nemen... het is zoveel lekkerder dan het gewone spul!


Ik heb een beetje Italiaanse gorgonzala in mijn soepje gebrokkeld, nog wat extra peper van de molen  en tot slot nog een flinke geut olijfolie.
't Was gisteren ook al niet slecht maar vandaag was de soep nog lekkerder. Een nachtje staan heeft ze deugd gedaan.
Ik zou de soep misschien de volgende keer wél met bouillon maken want ik heb er - zelfs naar mijn maatstaven -  flink wat zout in moeten doen.
Bloemkoolsoep


Ingrediënten

  • een ajuin
  • een bloemkool 
  • olijfolie
  • de eerste keer 125 ml = een halve kop
  • de tweede keer 1250 ml = 5 kopjes
  • zout

1 opmerking