Een Spaanse kip...

De laatste tijd kan ik precies nog enkel Mediterrane recepten bedenken... Ik heb onlangs een recept op you tube bekeken - een afschuwelijk ding - maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ben gewoonweg ben blijven kijken omdat je heel dat filmpje door de krekels hoort... Wat een mens al niet doet om het slechte weer te vergeten!


Mijn receptje van vandaag is een Baskisch kippetje. Ik besef onmiddellijk dat ik aan de verkeerde zee zit... maar soit, 't is wel héél lekker. Sowieso een goed receptje om in je repertoire op te nemen.
Je begint dus met kip. Ik had kippeboutjes zonder been. Lekkerder en met meer smaak dan kippeborsten - althans dat is mijn gedacht. Kruid je kip met voldoende zout en peper en bak die dan goed bruin in een slow cooking potje - Le Creuset of zo iets.  Gooi er dan op het laast nog wat gedroogde, in stukjes gesneden ham aan toe. Laat de ham krokant bakken en doe dan de ham en aangebakken kip uit de pot.

 
Doe de in maantjes gesneden ajuinen in de pot met nog wat extra olie en stoof die langzaam zacht. Ze worden bruin door het aanbaksel van de kip in de pan.

 
Neem je tijd zodat ze lekker zacht worden. Voeg dan een blik tomaten toe, wat herbes de provence, een laurierblad of twee en wat groentenpasta van Elvea. En als je wilt kan je nu ook een halve koffielepel piment de l'Espelette toevoegen. Mag maar hoeft niet. Roer dan alles ondermekaar en laat weer even stoven. Enkele minuten maar op een zacht vuurtje.


Voeg dan al de paprika toe. Ik had het enorme voordeel dat Bomma bij mij was en al de paprikas in maantjes heeft gesneden én gepeld. Da's natuurlijk grote klasse.


Paprika zonder vel. Moet niet maar is wel veel makkelijker verteerbaar voor de gevoelige maagjes. Stoof nu nog een dertigtal minuutjes om half hoog vuur.


Na dat halfuur voeg je de voorgebakken kip en ham toe. Giet er ook nog wat witte wijn bij en laat het nu nog een klein half uurtje sudderen. En nu is je Baskisch kippenstoofpotje klaar. Eet het onmiddellijk met wat rijst of pasta of laat het nog een dagje staan... De volgende dag is zo'n stoofpot pas op zijn lekkerst. Ik moet jullie nu eerlijk bekennen dat ik gewoonweg vergeten ben een foto te nemen van het resultaat. I'm very sorry....Maar 't viel wel in de smaak want alles was gelijk op!
Baskische KipIngrediënten


  • kip, mag een hele kip in stukken zijn, bouten en borsten, wat je maar wil...
  • een blik tomaten 
  • een potje elvea groenten pasta
  • twee grote ajuinen
  • een sneetje of vier gedroogde ham, Ganda, Parma, Bayonne...
  • drie rode paprikas
  • herbes de provence en twee laurierbladeren
  • wat witte wijn - een groot glas
  • piment de l'Espelette - optioneel, maar wel lekker 1/2 koffielepel
  • koolzaadolie of een andere olie die een hoge temperatuur kan verdragen

2 opmerkingen