Toveren met een aubergine...


Met een aubergine kan je echt van alles doen. Gewoon bakken in de pan, in een ratatouille verwerken, caviar d'aubergine van maken... en 't is allemaal even lekker. Jammer genoeg kun je ze niet zo lang bewaren! Zo vlug mogelijk verwerken is de boodschap.

 
Een van de betere kookboeken van de laatste jaren is dat van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Geschreven voor de koks van vandaag die graag lekker én gezond koken en die ook niet terug schrikken van een avontuurtje in de keuken. Voor ons dus. Beschikbaar in Ipad versie en the real stuff  - te vinden bij de betere boekhandel, bij ons in Kortrijk Theoria. Wat ik dikwijls doe is de gratis sample downloaden op mijn Ipad en dan - indien het boek in kwestie voldoet aan mijn verwachtigen - het echte boek gewoon gaan kopen.


Ottolenghi heeft een hele lekkere salade met aubergine én granaatappelpitjes - die heb ik onlangs gekocht bij Albert Heijn zoals jullie al weten. Nu die granaatappelpitjes bewaren wel ongelofelijk lang in de frigo. Nooit gedacht!


Snij je aubergines - twee is genoeg voor een bakplaat vol - in schijven van 1/2 cm dik en dan nog eens in de helft. Doe wat olie en zout op je bakplaat en leg de schijfjes er op. Nog wat olie en zout erover en dan de oven in op let wel 220°C. Je moet de temperatuur zo hoog zetten omdat ze mooi zouden bruinen. Hou het wel in het oog... het is een smalle lijn tussen bruin en verbranden!
Ongeveer een 15 à 20 minuten zou voldoende moeten zijn.


Bak ondertussen nog wat pignons de pin goudbruin in een pannetje en maak je sausje. Het sausje is vrij simpel.

 
Wat griekse yoghurt met wat saffraanpoeder een goeie geut olijfolie en wat peper en Maldon zout. Roer alles onder mekaar en proef. Voeg nog wat extra zout of olijfolie toe. Doe er niet teveel saffraan in wat dat smaakt enorm door. Begin met een beetje... je moet de saffraan juist een beetje kunnen proeven...meer is niet nodig. Als je aubergines gebakken zijn kan je de schotel opmaken.

 
Ik heb de saus apart gegeven dan kan iedereen doen wat hij wilt... Het lijkt een vrij banaal gerechtje maar geloof me de smaken gaan echt goed samen en ik ga zeker deze salade in mijn repertoire opnemen - zeker nu met die Albert Heijn om de hoek...
De aubergines van Yotam


Ingrediënten


 • twee aubergines
 • granaatappelpitjes
 • pignons des pins
 • griekse yoghurt
 • saffraanpoeder
 • olijfolie
 • peper
 • zout


3 opmerkingen

 1. caroline sustronck23 april 2013 om 09:40

  Dag Lieve,

  Alweer een goed ideetje! Ik kocht gisteren trouwens granaatappelpitjes in de delhaize. Ze lagen bij de fruitslaatjes in de koelkast. Wat niet wil zeggen dat je niet meer naar de Albert Heijn mag hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een genot hè die granaatappelpitjes bij de AH. Ik koop ze ook altijd, ook lekker door de yoghurt met muesli.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I♥ albert heyn! Wij gaan al jaren naar die in Oostburg, da's dichtst voor ons...
  Ziet er heerlijk uit en ik ga dit eens namaken ;-)
  Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen