Fabulous Fabby...!

Gisteren was ik op keukenbezoek bij Fabby. Fabby en Freddy hebben onlangs een huis gekocht. De oorspronkelijke keuken was een echt misbaksel - vooral onpraktisch en met veel té veel deuren - en bijgevolg is ze dan ook het eerst onder handen genomen. En ze hebben overschot van gelijk want - en hier treed ik Nigella bij - the kitchen is the heart of the house...


De keuken is uitgerust met een prachtig fornuis van Smeg. Eentje om u tegen te zeggen. Zes gaspitten en een super brede oven. Ben ik even jaloers op die grote oven...! Je kan daar eten in klaar maken voor veertig man denk ik. Zo groot! Ook de vaatwas en de ijskast zijn zwarte Smegjes.
Freddy heeft werkelijk aan alles gedacht. Achter de afwasbak is er een groot scherm om alle internet/youtube recepten te kunnen volgen en/of gezellig af te wassen met een leuke soap...


Fabby is van oorsprong van Haïti en Freddy heeft een Chineese roots. Bovendien houden ze allebei van de Italiaans en de Franse keuken. Really global cooking over there...De ijskast zit tjokvol lekkere, verse spullen. Fabby heeft altijd room, kruidenboter, parmezaan en limoenen in huis. Ook rijst kopen ze met vijf kilo tegelijk. Thaise rijst bij voorkeur. En zwarte bonen - typisch voor de Haïtiaanse keuken - staan altijd in haar keukenkast. Dit is volgens haar het beste merk.


Oh, ja, ook zonder de mosterd van Wostyn kunnen ze niet leven.

 
Omdat het deze week tropische temperaturen zijn kregen we een lekker slaatje. Avocado - op voorhand gesneden en overgoten met wat limoen. Tip van de kok... laat de pit bij in de kom liggen dan wordt je avocado niet bruin! Mango - een lekkere zoete en rijpe - in blokjes. Sla aangemaakt met balsamico, olijfolie, peper en zout. Fabby maakt de vinaigrette niet apart in een kommetje maar onmiddellijk boven de salade... minder afwas maar je moet wel zeker zijn van jezelf!


Dan gaan de bakbananen - neen, geen gewone chiquita's, échte stevige bakbananen - het frituurvet in tot ze lekker bruin zijn. De sla wordt afgewerkt met knapperige rode ajuin... En het was zéér lekker...!


En wat heb ik bijgeleerd? Ten eerste : bananen - bakbananen - in het frietvet bruin gebakken zijn heerlijk in een slaatje...


Ten tweede dat Freddy een zwak heeft voor exotische snoepjes want overal waar hij komt - en hij reist veel en ver - slaat hij een voorraad in!
En ten derde dat Spikey een hereleven heeft!Haïtiaanse salade


Ingrediënten


  • een of twee rijpe avocado's
  • een of twee dikke rijpe mango's
  • een lekkere slamengeling
  • drie bakbananen - zoete
  • alles om vinaigrette te maken
  • een rode ajuin
  • een sappige limoen

1 opmerking

  1. Weet je wat ik denk ? Dat het nieuwe kookboek van le pain quotidien echt iets voor jou zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen