Vakantie...kilootjes!

Zalig hé, dat zomerweer... Maar 't heeft - voor mij althans - een klein nadeel. Ik blijf maar zin hebben in een glaasje rosé - de vakantiewijn bij uitstek. Nu is af en toe een glaasje drinken niet slecht maar als je dat op dagelijkse basis doet krijg je toch een vakantiekilootje of twee drie erbij... En die moeten er nu meteen af mensen! Koen en ik hebben dus tijdelijk - met pijn in het hart weliswaar - het brood afgezworen. We eten nu van die isomo's - rijstwafels - in plaats van een boterham. En 's avonds alleen vis/vlees en groenten. En voor dessert een yoghurtje van mijn yoghurtmachine.
Saai hé... maar 't werkt. Koen is al vijf kilo vermagerd. Ik sta nooit op de weegschaal - te confronterend - en voel het dus alleen aan mijn kleren. Sla nu niet in paniek er komt écht geen recept met rijstwafels op de blog...


Ik heb voor jullie een leuk recept met abrikozen. 't Is heel lekker en 't is ook gezond. Van het aantal caloriën heb ik geen idee maar ik vermoed dat het wel geen doodzonde is.

 
Koop rijpe abrikozen en niet van die harde pingpongballen. Snij ze in twee en doop ze in de suiker. Leg ze dan in een vuurvast pannetje en giet er wat zoete witte wijn bij - een moelleux is ideaal. Ik had niet in huis maar wel nog wat Vin Santo. Vin Santo is super zoet dus heb ik er maar nog wat gewone witte wijn bijgegoten. Kwestie van een evenwicht te vinden.

 
Snij een vanillestokje in twee en doop het in de wijn. De abrikozen moeten met hun poepje goed in de wijn zitten. Iets minder dan halfweg dus. Zet nu de schaal in een oven van 180°C en laat een kwartier tot twintig minuten staan. Kijk regelmatig of de abrikozen niet verbranden. Zet op tijd de oven lager en doe hem in geval van nood eventjes open - om de temperatuur vlugger te laten zakken. De wijn moet wat inkoken en de abrikozen moeten zacht zijn. Moeilijk is het niet maar je mag je aandacht niet laten verslappen - door een glas rosé bv...


Roer ondertussen wat ricotta los om bij je warme abrikozen te serveren. Ik heb geen suiker in de ricotta gedaan maar een beetje van de ingekookte wijn erover gegoten. Voor de crunch voeg je nog wat geroosterde pignon des pin toe - bij gebrek hieraan heb ik macadamianoten geroosterd. Ja, 't is waar, mijn voorraadkast moet nodig aangevuld worden!
Abrikozen met RicottaIngrediënten


 • lekkere rijpe abrikozen
 • suiker
 • een vanillestokje - of vanille essence
 • een of een andere zoete witte wijn, een moelleux
 • ricotta
 • wat nootjes3 opmerkingen

 1. Ha! Hier ook beslist dat het gedaan moet zijn om elke avond aperitief met hapjes op het terras te houden...
  Katrien x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmmm... klinkt lekker en ziet er ook gewoon goed uit!

  En nu geen wijn meer... :)

  BeantwoordenVerwijderen