My favourite salt...!

Ik weet het, ik weet het, ik blijf maar zagen over dat Maldon zout. Waarschijnlijk hebben de meesten onder jullie het al lang hoog en droog in hun kast staan.Maar er lopen nog altijd enkele onwetende rond en die wil ik vandaag over de streep trekken! Wat Maldon zout voor je eten doet is gewoonweg fenomenaal. Je eten wordt er honderd - nee, duizend keer - beter door. En dat enkel en al door a little pinch of salt !Maldon zout is zeezout. Al 2000 jaar wordt het uit de zee gehaald aan de oostkust van Engeland in Essex. Reeds de Romeinen gebruikten Maldon zout. En uit de geschiedenis weten we dat die mannen iets van lekker eten verstonden!
Het zout water wordt uit de zoutpannen gehaald, gekookt én gezuiverd. En dan laten ze het gewoon inkoken tot de typische zoutkristallen overblijven. Dat is nu een beetje simpel uitgelegd maar daar komt het in grote lijnen op neer.
Maldon zout heeft zoutkristallen die pyramidaal opgebouwd zijn. Je kunt dat makkelijk zien als je een pakje opendoet. Ze zijn sneeuwwit, flitterdun, crunchy en ongelijk van structuur.
Ik ben écht niet alleen in mijn overtuiging dat Maldon zout het allerbeste zout is.
"Just sprinkle with Maldon sea salt" Jamie Oliver
"Maldon sea salt is the best choice" Pierre Gagnaire
 "The characteristic crystals, soft palate and whiteness offer a fresh taste highly prized by gourmets"
Ferran Adria.
"When I say butter, I mean unsalted, when I salt, I mean Maldon salt" Nigel Slater
"An absolutely pure salt that tastes of the sea" Delia Smith
Jammer dat ik met deze blogpost geen sampel kan meesturen om de twijfelaars te overtuigen...
Bij ons in Kortrijk kan je dit hemelse zout kopen bij Mylle, het Vissershuys, Lanckmann en ik denk ook bij Vandererven. Voor de sukkelaars die niet in Kortrijk wonen, vraag het gewoonweg bij uw beenhouwer of viswinkel. Als je lang genoeg zaagt en ook anderen laat zagen zullen ze het wel in de rekken zetten. Dat is toch alleszins mijn ervaring!

2 opmerkingen

  1. Ik heb een doosje gekocht toen ik laatst in Kortrijk was en ja, hoor, het is allemaal waar wat je hier schrijft. Ik heb er daarnet nog wat op mijn krieltjes gestrooid... heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen