The art of making Sushi...

Noor - de jongste dochter van mijn vriend John - wilde al een hele tijd met mij samen eens sushi maken. En alhoewel de grote vakantie erg lang is, hebben we géén tijd gevonden om samen eens gezellig te koken... Want sushi maken - toch een soort Zen activiteit in mijn ogen - dat wil je toch niet in een kwartiertje afhaspelen hé!

Gelukkig hadden we een extra vrije dag deze week en Koen had sowieso een druk programma met Canadezen en zo.... en liep dus gelukkig ook niet in de weg!
De rijst had ik 's morgens al klaar gemaakt in mijn superdesuper rijstkokertje en laten afkoelen op een bakplaat. Niet het allerslimste zet besefte ik achteraf want je moet de rijstazijn en suiker best onder de rijst mengen als de rijst nog warm is!
Maar op het moment dat ik de rijst kookte had ik natuurlijk het kookboekje nog niet teruggevonden in mijn bibliotheek. Ja, ik zal in januari toch eens eindelijk werk moeten maken van het op een intelligente manier sorteren van mijn kookboeken...
Samen met Noor en John hebben we dan eerst de mis-en-place gedaan. Mooi woord voor het preparen en klaarzetten van alle ingredïenten. We zijn natuurlijk wat gaan freewheelen en hebben de regels van het sushi maken een klein beetje aan ons laars gelapt. Kwestie van te gebruiken wat er nog in onze gezamelijke ijskasten zat!
Noor heeft met mijn allerbeste Japans mes de vis en de groenten mogen snijden en heeft dat ook zonder ongelukken tot een goed einde gebracht. Mits natuurlijk de nodige tips van pappa John.
Het vullen en draaien van de sushi hebben we volkomen in Johns handen gelegd...
Dankzij het sushimachientje hadden we allemaal mooie gelijke rolletjes en konden we op een wip en een sprong meer dan zestig sushi's maken!

Gelukkig dat ik dat ding nog niet tijdens een van mijn minimalistische (!) buien de deur uitgezwierd had!
The Art of Making Sushi

Voorzie een pakje Nori - zeewier - blaadjes. Kook een half pakje sushirijst volgens de instructies op het pakje. Meng WANNEER DE RIJST NOG WARM IS rijstazijn en wat suiker onder de rijst. Proef en doe er zoveel in als je lekker vindt. Laat dan de rijst volledig afkoelen - best uitspreiden over een bakplaat. Prepareer ondertussen wat rauwe en gerookte vis. Snij alles in lange staafjes. Gebruik frisse, krakende groenten zoals komkommer en radijsjes. Waarschijnlijk zijn die radijsjes hélemaal niet Japans maar het is wel lekker in sushi. Avocado is er ook erg lekker in. En als je nog een verloren blaadje sla hebt, kan je het er ook indraaien... Zet je wasabi - sterke Japanse mosterd - klaar. Wij hadden dat niet en hebben dus gewoon Maille Mosterd gebruikt maar het was gelukkig groene mosterd!
Leg een noriblaadje op je sushimatje en spreid er rijst over maar zorg dat je aan twee kanten nog wat plaats hebt om de boel aan mekaar te plakken. Leg er middenin je vulling op. Niet teveel want anders krijg je het ding niet fatsoenlijk opgerold. Spaarzaam beleggen is de boodschap...
Plak de randjes van je blad nori toe met wat water et voilà... je eerste sushirol is klaar!
Snij nu met een héél scherp mes in kleine sushi's en als je wilt kan je de bovenkant nog wat decoreren met zalmeitjes.


Ingredïenten


 • een pakje sushirijst - te koop in de Delhaize
 • een pakje noribladeren - idem te koop in Delhaize
 • rijstazijn - Delhaize
 • suiker 
 • verse zalm/tonijn
 • gerookte zalm
 • wasabi of mosterd
 • komkommer
 • radijsjes - optioneel
 • avocado
 • slablaadjes

Geen opmerkingen