Wintergroenten...

Alhoewel de winkels en de warenhuizen nu met de feestdagen een ongelofelijk aanbod aan ingevoerde groenten en fruit hebben, kook ik toch graag seizoensgebonden. Het lekkerst én meestal het goedkoopste!Boerenkool - oftewel Kale in het Engels - is zo'n typische wintergroente. Vroeger maakte mijn moeder daar gewoon een soort stoemp mee die wij kinderen kenden onder de naam "groene moes". Lekker, héél lekker met een goed gebakken worstje. Winterkost bij uitstek...
Koen is duidelijk geen favoriet van groene moes, spruitjes en rode kool en andere consoorten en bijgevolg doe ik niet veel moeite om die dingen klaar te maken. Buiten spruitjes dan want die vind ik écht te lekker om links te laten liggen!
Het hele internet is momenteel vergeven van de recepten met Kale. Iedereen maakt Kale chips, Kale salad of stooft groene kool met chorizo... Ik besef natuurlijk ook wel dat groene groenten super gezond zijn maar écht die fascinatie met boerenkool gaat mijn petje te boven!
Ik heb al enkele pogingen ondernomen om die boerenkool klaar te maken én zelfs een heel jaar een Kale plantje water gegeven en gekoesterd op mijn terras - wat voor mij écht een topprestatie is want uiteindelijk vergeet ik altijd die dingen water te geven...Kale salad vind ik persoonlijk niet te vreten - die bladeren blijven keihard hoeveel je ze ook "masseert" met olijfolie. Stoven in de pan met spekjes of chorizo heb ik ook al geprobeerd en na één hap heb ik alles door de broyeur gedraaid... Kale chips - your kids will love it! - bàh afschuwelijk en ze zien er nog slechter uit dan ze smaken!

Maar toch laat ik me af en toe verleiden om die stomme boerenkool te kopen. In de bioplanet heb ik een hele bak groenten gekocht - tien euro voor een krat wintergroenten mét recepten - om die kale weer eens in huis te hebben. Stom idee natuurlijk midden in december. Ik heb enkel de tijd om te slapen en te werken laat staan te koken! Gevolg... gisteren heb ik de groentenbak uitgekuist en de slappe boerenkool weer de vuilbak ingekieperd! Ik denk dus dat ik hier ga bij laten en dat Kale/Boerenkool voor altijd gaat afgevoerd worden van mijn boodschappenlijstjes!1 opmerking

  1. Ik heb die klaargemaakt in een quiche met appel en geitenkaas en ik vond het daarin wel lekker. Misschien nog niet opgeven? :)

    BeantwoordenVerwijderen