De wortels van Dirkjan...

De morgen nadat ik mijn "Boerenkool" blog gepost had, stond Dirkjan ineens bij mij in de winkel.
Hij had de handen vol met allerlei zakjes en moest me even kort spreken. Ik - ongelofelijk curieus natuurlijk - gaf onmiddellijk mijn klant door aan Sofie...
Even kort ter info voor de mensen die niet van Kortrijk zijn. Dirkjan is een échte chefkok en kookt voor zijn eigen restaurant Taste and Colours hier bij ons in de stad.
Wij kennen mekaar al lang en ik ben ook al verschillende keren bij hem op workshop geweest.
Omdat hij waarschijnlijk compassie had gekregen met mijn gevecht met de boerenkool had hij enkele vergeten groenten/wortelen uit zijn tuin mee...


Bij elk zakje gaf hij in summiere bewoording een mogelijk receptje op dat me zo ingewikkeld en bewerkelijk leek dat ik het op slag vergat. Ja, Dirkjan, jouw receptuur gaat mijn petje te boven!
Maar 'k was toch héél content met al die worteldingen.Ik heb ze dan maar op mijn eigen RuedeSurène manier verwerkt en het resultaat was ook best lekker!
Van de topinamboers heb ik eerst een lekker dik soepje gemaakt.
Ik ben begonnen met eerst twee sjaloltjes te stoven  in wat olijfolie met wat Maldonzout tot de uitjes doorschijnend waren.
Dan al de geschilde en in stukken gesneden aardperen erbij gekieperd samen met wat halfvolle melk.


En dan aangelengd met wat kippenbouillon Die pot bouillon die je hier ziet die is echt goud waard - te koop in de Metro en het ISPC.


Iedere gewone ziel  kan daar natuurlijk niet binnen... maar ik heb dank zij een tip van een medeblogger dé manier gevonden om aan een kaart voor het ISPC te geraken... Volgende blogpost meer daar over!
De soep heb ik ongeveer 25 minuten laten koken - in mijn Thermomix weliswaar maar op het vuur in een kookpot gaat dat even goed.
Ondertussen schilde ik de andere wortels... zonnewortels, peterseliewortel en kervelwortel.
Alles in gelijke stukken gesneden omdat dan alles ook tegelijk gaar is. Op de bakplaat met olijfolie, Maldonzout en wat gedroogde tijm dan voor 25 minuten een oven van 180°C in.
De soep heb ik tenslotte op hoge snelheid in de Thermomix geblend.Kan dus ook in een gewone blender of met een goeie, krachtige staafmixer in de soeppot. Ik gebruik voor soep de Thermomix dan heb ik maar één ding om af te wassen en da's echt belangrijk want hoe graag ik ook kook ik haat afwassen!
Neem dan een mooi diep bordje - niet té groot want de soep is dik en voedzaam - doe er wat soep in en garneer met de geroosterde wortelgroenten. Werk af me wat lekkere olie.
Ik had nog pompoenpitolie - iets dat we bij ons in de winkel verkopen - en heb die gebruikt om mijn soepje af te werken...
Soep van Topinamboers en vergeten wortelgroenten
Ingredïenten


 • tompinamboers of aardperen
 • allerlei wortels - pastinaak is ook goed als je niks anders vindt
 • 2 sjalotjes
 • 300 ml halfvolle melk
 • 300 ml kippenbouillon
 • 2 laurierblaadjes
 • peper en Maldonzout
 • gedroogde tijm
 • olijfolie
3 opmerkingen

 1. Pureetje van aardperen met gebakken St. Jakobsvruchten ... super lekker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. miljaar ! ik heb nog aardperen in mijn tuin en was dat eigenlijk vergeten ! merci voor de reminder !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb onlangs aardpeersoep gemaakt, zeer lekker maar ik heb een volledige dag serieuze gasvorming gehad! Opgepast is de boodschap!!

  BeantwoordenVerwijderen