What I eat in a day...

Gisterenavond heb ik - voor de tweede keer, de eerste keer in slaap gevallen! - naar de documentaire op Canvas gekeken "Men who made us fat".  Je kan ze nog tot vrijdag bekijken op net gemist. En als je gezondheid en die van je kinderen je lief is, raad ik je ten stelligste aan om te kijken.

Ik lees al meer dan een jaar alles wat ik kan vinden over processed food en de gevolgen ervan op onze gezondheid. En, het is verschrikkelijk wat er sinds de jaren '70 gebeurd is met ons eten.  En eigenlijk is het allemaal de schuld van enkele mannen in de Amerika. Om grof geld te verdienen is er met de gezondheid van de héle wereldbevolking gespeeld.
Vet is in het verdom hoekje gezet en suiker - nee, nog slechter cornsyrup - is in de plaats gekomen.
Voedsel is sinds de jaren '70 meer en meer "gemaakt" in fabrieken en minder en minder op gewone boerderijen met landerijen en een veestapel geproduceerd. En met dat "processed food" dat niet anders dan slechte vetten - gehydrogeneerd staat er dan op het pakje - en maissiroop bevat, maken ze de mensen verslaafd en obees. Ze zoeken de exacte hoeveelheid - hét blisspoint - die maakt dat je niet kunt stoppen met eten. Het moment dat je dat beseft, gaan je ogen open en ga je héél anders om met voedsel.


Je kiest dan bewust voor écht, herkenbaar eten dat je zelf klaarmaakt en waar je lekkere olijfolie of échte boter aan toevoegt. Je koopt je groenten bij een groenteboer, op de markt of in het warenhuis - maar dan bij de versafdeling. Vlees, vis en kaas koop je onbewerkt en je maakt thuis je eigen saus zónder additieven mét echte room...
Hier - op Rue de Surène - wil ik jullie gewoon laten zien hoe lekker én simpel zelf klaargemaakt eten is. Geen hoogstandjes maar gewoonweg super lekker eten waar we allemaal gezond van blijven...
Sorry dat ik zo doordraaf maar ik vind het gewoonweg verschrikkelijk wat er al veertig jaar aan de gang is. We moeten - wij allemaal - reageren en weer aan onze kookpot gaan staan. Gedaan met die rommel uit de fabrieken!
Eigenlijk is gezond eten héél gemakkelijk en moeten we het niet ver gaan zoeken... wij doen hier thuis aan "gematigde Low Carb" dat wil dus zeggen we proberen de koolhydraten te beperken en eten veel verse groenten en lekker vlees, vis en ook kaas en yoghourt. Ik koop altijd volle yoghurt en gewone kaas - we zijn hier zot van de Flandrien! - en ik bak met échte boter en lekkere olijfolie. Sausjes maak ik meestal met zure room omdat ik dat zo lekker vind. Brood eten we niet te veel maar als we er eten koop ik dat bij échte bakkers die zelf, bepalen wat ze in hun brood steken. Bij ons in Kortrijk heb je een héle goeie bakkers. Decruyenaere op de Graanmarkt - kan het een beter adres zijn voor een bakker? - bakt superlekker spelt, lijnzaad, volkoren... en de bediening is ook top!

Ik kan nu eenmaal 's morgens niet zonder een lekker boterhammeke met kaas en koffie!


En 's middags neem ik meestal yoghurt met bessen en zaden mee naar de winkel. Gemakkelijk en lekker!
's Avonds kook ik dan iets lekkers voor ons twee. Patatjes zijn er niet meer elke dag bij, ik zie ze nu als een van de vele soorten groenten en niet als een vast item op het menu. Dus af en toe eens patatje - zeker als het nieuwe patatjes zijn... - moet kunnen.
Als dessert eet Koen meestal een stuk pure chocolade en ik drink 's avonds nog graag een groene thee met als snoepje twee dikke dadels.

En eigenlijk blijven we allebei mooi op ons gewicht en zijn onze bloeduitslagen beter dan ooit!
Eet en drink het allerbeste maar geniet mét mate!

1 opmerking

  1. merci voor je blogpost ! We staan daar idd te weinig bij stil. Ik merk bij mezelf helaas dat ik de laatste tijd meer en meer prefabdinges koop. Ik moet daar eigenlijk echt mee stoppen en terug gezonder koken.
    Maar wat ik me wel afvroeg : is dat echt alles wat jij eet op een dag ? Man wat zou ik honger hebben zeg !

    BeantwoordenVerwijderen