Slow Coffee...

Koffie is voor mij een van de meest essentiële dingen. Ik kan écht niet zonder... Er zijn natuurlijk wel mensen die na vier of vijf uur in de namiddag niet meer van dat heerlijke zwarte vocht willen drinken maar dat zijn volgens mij uitzonderingen. Ja, en dan heb je natuurlijk ook nog de zwangere vrouwen die meestal de eerste maanden geen koffie kunnen zien of ruiken!  En laat ik vooral mijn vriendin Françoise niet vergeten die nóóit een kopje koffie aanraakt! Maar het merendeel van de mensen die ik ken worden gewoonweg niet wakker zonder een degelijke tas koffie...
Nu kreeg ik een paar weken geleden een groot pak aan met twee pakjes koffie van Koffie Kan én een leuke kop&schotel. De koffie van Koffie Kan wordt volgens een speciaal proces zéér langzaam geroosterd zodat hij heerlijk zacht van smaak blijft. Nu was ik sowieso al een tijd van plan om me te verdiepen in de Slow Coffee en dus kwam dat pakje op het juiste moment toe.
Ik heb zelfs deze zomer in Londen heel wat informatie opgedaan in een superleuke coffeeshop in Covent Garden.
Eigenlijk was ik van plan om daar dat mooie opgietkannetje van Hario te kopen maar mijn valies zat al zo vol dat het niet meer mogelijk was. Jullie kennen me hé... met al mijn  boeken!
Maar nu met dat pakje van Koffie Kan wou ik er echt eens voor gaan en me fatsoenlijk installeren om aan Slow Coffee te gaan doen. Dus ik naar Viva Sara - hét koffiehuis in Kortrijk - en wat stond er daar?
Dat supertoffe Japanse kannetje. En ik ging dat in Londen kopen... Ik heb dan ineens ook maar de juiste filter en de bijhorende glazen koffiekan gekocht. Als je iets doet moet je het goed doen!
Peter en Bart Deprez - de bezielers van Viva Sara - zijn twee topbarristas. En aangezien ik nog wat extra informatie kon gebruiken kreeg ik van de baas himself de formule om een perfect kop Slow Coffee te zetten.

Neem 20 gram koffie voor 330 gram water. Ja, je moet dus je weegschaal erbij halen!
Maak nu eerst het papier van je filter nat. Hier heb je dus wat extra water voor nodig. Giet dan 50 gram water op de koffie en begin aan de buitenrand. Wacht 30 seconden. Dat is het "bloomen" van de koffie. Giet dan 250 gram water langzaam door de filter. De filter nooit meer dan halfvol gieten.
Het heet Slow Coffee voor iets hé... als je gehaast bent zet je beter een espresso!
Wacht nu één minuut. Voeg dan de laatste 30 gram water toe en wacht nog twee minuten alvorens je koffie te degusteren...
Oké, dat lijkt hier ingewikkeld maar volgens mij is het na enkele dagen gewoon routine... kwestie van een nieuwe én betere gewoonte aan te leren!
Ik heb de koffie geproefd en ben voor de techniek én de koffie gewonnen!
Omdat ik zelf nog altijd niet gestart ben met You Tube - maar het zit er aan te komen mensen... - heb ik een filmpje opgezocht waar "The Art of Making Coffee" wordt getoond.
6 opmerkingen

 1. Mmm... Er gaat haast niet boven slow coffee. Zo lekker! Op mijn verlanglijstje staat de Chemex Classic.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je kan op vele manieren lekkere koffie zetten maar ik was écht stapel op dat kannetje!

   Verwijderen
 2. Hier is nog nooit een koffiezet in huis gekomen. Al jaren maak ik slowcoffee...sta er zelfs een half uur vroeger voor op! Zalig wakker worden is dat. Geniet ervan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed zo meisje... jij kent wat van koffie!

  BeantwoordenVerwijderen