De taart van Tante Maria...

Soms gebeuren er toch rare dingen met recepten... Ooit in een ver verleden - toen mijn kindjes nog klein waren - kwam Marie-Rose elke dag op Bruno en Sofie passen terwijl ik aan het werk was.
Marie-Rose was een flinke madame met héél veel energie en deed dus ook nog eens een ferme brok van mijn huishouden. De was, de plas en ook koken kon ze voortreffelijk. En af en toe - als ze héél goedgezind was - kwam er een lekkere taart uit haar handen. Die taarten van Marie-Rose hadden meestal een gemakkelijke en simpele receptuur. Je kent dat wel hé... zoveel lepels van dit en zoveel lepels van dat!
Het recept ging uiteindelijk onze hele familie door tot zelfs in Mol waar al mijn tantes en nonkels - nog altijd trouwens - wonen.
Deze maand was Charlotte - de vriendin van onze Bruno - jarig. En Bruno wou als verrassing zélf een taartje bakken voor zijn Charlotte.

Het moest wel iets eenvoudig zijn dat hij héél makkelijk uit zijn mouw zou kunnen schudden. En toen dacht ik opeens terug aan de taart van Marie-Rose. En alhoewel ik schriftjes vol recepten heb, was het taartenrecept nergens meer te bekennen... En wat doe je dan, ja, naar je moeder bellen! Na wat zoek en speurwerk langs Bomma's kant is het recept dus weer opgedoken in Mol maar nu wel met een héle nieuwe naam... de taart van Tante Maria!

Bruno gaat niet over een nacht ijs - én zeker niet als het zijn Charlotte betreft - en bakte dus twee taarten. Een met gewone eetlepels en een met echte maatlepels...
Besluit : gebruik je gewone lepels en laat de maatlepels voor wat ze zijn!

Neem een taartvorm en boter die goed in. Bestuif eventueel met wat bloem. Snij 2 Jonagold appels in blokjes en meng met 6 eetlepels zelfrijzende bloem, 4 soeplepels griessuiker, 5 soeplepels melk, 4 soeplepels olie en één volledig ei. Giet in je vorm en zet in een voorverwarmde oven van 180°C.
Laat 15 minuten bakken.

Meng ondertussen 75 gram gesmolten boter met 3 lepels suiker en een losgeklopt ei. Haal de taart uit de oven en giet het mengsel erover. Laat ze nog een kwartiertje verder bakken. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en zet een pot koffie en laat er geen gras over groeien. Val aan!

Appeltaart van Tante Maria uit Mol


Ingredïenten


  • 6 soeplepels zelfrijzende bloem
  • 4 soeplepels suiker
  • 5 soeplepels melk
  • 4 soeplepels olie
  • 1 volledig ei
  • 2 jonagolds
voor het suikerlaagje...

  • 75 gram gesmolten boter - géén idee waarom we hier op grammen overschakelen en de lepels links laten liggen...
  • 3 soeplepels suiker
  • 1 losgeklopt ei

2 opmerkingen