En nog maar eens tomaten...


Marc Mylle - mijn beenhouwer - heeft een "nieuwe" hamburger gemaakt. Eentje van Hollstein koeien. Een superieur en smaakvol ras.

Héél lekker in een klassieke burger maar omdat wij hier toch een beetje op de caloriën willen letten moest ik met iets anders op de proppen komen. Een lekker sausje dus maar zonder veel vet en koolhydraten... Het toeval wilde dat ik vorige week een nieuw en tof kookboekje gekocht had.
Eentje dat alleen over tomaten gaat. Ik weet wel dat mijn boekenkast uitpuilt maar dit kon ik écht niet laten liggen hoor mensen... Ik heb tenslotte àltijd tomaten liggen en dus zijn een paar extra recepten meer dan welkom! Een mens vervalt zo vlug in routines!
En ja, er staat inderdaad een super lekker én eenvoudig sausje in. Eentje naar mijn hart want het is met zure room! Top dus want dat staat bij mij altijd in de frigo.Je hebt enkel een tomaat of twee nodig en een halve rode ajuin. In het recept gebruiken ze sjalotten maar ik had enkel rode ui liggen. Snij je ui in maantjes en je tomaat in blokjes. Stoof de rode ui aan in wat olijfolie en doe er onmiddellijk wat zout op.
Zo verliest hij vocht en wordt mooi gaar en niet bruin. Stoof tot hij bijna gaar is en voeg er dan de tomatenblokjes aan toe. Strooi wat droge tijm en nog wat zout op de tomaten. Laat lekker bubbelen en duw de blokjes wat plat.
Zeker vijf à zeven minuten laten stoven en inkoken. Het mag geen natte boel worden maar een stroperig sausje. Proef en kruid eventueel wat bij. Voeg nu een dikke klont zure room toe en meng op het vuur door je sausje.

Laat nog even pruttelen en dan geef je dat bij je à point gebakken hamburger. Ik heb de hamburger in een andere pan gebakken terwijl mijn tomatensausje stond te pruttelen.
Het is écht een super sausje. Calorie-arm en de eenvoud zelf om te maken. Je kan het evengoed bij vis of kip geven. Zelfs bij wat pasta moet dat zalig smaken. Bij mij wordt het beslist een deel van mijn vast repertoire... 
Hollstein Hamburger met super simpel tomatensausjeIngrediënten - voor 2 personen • 2 hamburgers
 • 2 dikke tomaten
 • 1/2 rode ajuin
 • drie eetlepels zure room
 • Maldon zout
 • peper
 • gedroogde tijm
 • peterselie

3 opmerkingen

 1. Is zure room calorie-arm ? Ik eet dat ook graag en vaak maar dan voel ik me altijd schuldig omdat ik te zwaar ben en denk dat ik dat best niet eet....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,Er bestaat ook een versie zure room light.Daar zit maar 15% vet in en is ook lekker.

   Verwijderen
 2. Nee, niet echt calorie-arm maar er zitten er wel wat minder in dan in slagroom. Maar als je alles met mate eet mag zure room wel af en toe...

  BeantwoordenVerwijderen