The Art of Making Chocolat...

Voor moederdag vorig jaar heb ik van Koen een workschop gekregen in het chocolade atelier van
Callebaut. Samen met mijn vriendin Anneken - zij had hetzelfde moederdaggeschenk gekregen - ben ik eind maart eindelijk naar Wieze gereden... We moesten ons haasten want het was wéér bijna moederdag!
Vroeg op vrijdagmorgen werd ik opgehaald. Ik was nog een beetje groggy van de workschop bij mij thuis van de vorige avond maar de goesting was er alleszins.

En man, was dat een toffe voormiddag daar in Wieze! Onze chocolade chef was een leuk jong mannetje die ons door alle stappen van het chocolade smelten, tempereren en spuiten heeft doorgeloodst. Moeilijk is het niet. Je moet alleen oppassen met de temperatuur waarop je de chocolade smelt.
Met de reuze bain-maries was dat geen probleem en ik denk dat ik het hier thuis met mijn thermomix ga doen. Je moet 2 kilo smelten op 40° en eenmaal gesmolten kieper er je nog een halve kilo bij op en dan laat je de temperatuur op 30° staan.
De zakken pure chocoladeparels n° 811 kun je gewoon in de Colruyt kopen.
Dan is het nog juist de kwestie van de spuitzak - zonder al te veel smossen - te vullen en de gaatjes van de moule opvullen. En dat is dan weer even passen en meten...


Het allerleukste is het versieren. Van alles stond er daar op tafel... speculaas, nootjes, bollekens en hagelslag. Héérlijk!


Ik voelde me onmiddellijk weer in de kleuterklas!


Deel twee was iets moeilijker. We moesten allemaal een ganache maken om de pralines op te vullen.
Het recept daarvan wil ik doormailen naar wie het maar wil hebben. Ik heb een soort zwarte truffelganache gemaakt en Anneken iets met citrus.


De pralientjes moet je opvullen - niet te veel, niet te weinig en weer met de spuitzak.


En achteraf nogmaals door de vloeibare chocolade draaien en door de hagelslag en/of nootjes wentelen.

Ik heb Anneken al het vuile werk laten doen - er moest tenslotte toch iemand de foto's maken!
Al met al was het een reuze toffe ervaring en ik ga zeker thuis zelf chocolaatje maken. In mijn vakantie wel te verstaan want momenteel weet ik niet waar eerst gekeken van het werk...

Geen opmerkingen