Rouille... de énige echte!

Vorige week heb ik jullie de bouillabaise opgediend en beloofd om vandaag het recept van de rouille te geven...
Rouille is een lekker en simpel sausje vooral gebaseerd op flink wat knoflook. Want, ja, de mensen rond de Méditerranée geven geen krimp wanneer de lookgeur hun om de oren - neus? - slaat. Ik ben zelf écht geen fan van knoflook en ga er dan ook héél spaarzaam mee om. Maar in een goeie rouille mag hij natuurlijk niet ontbreken! Om de look toch wat verteerbaarder te maken rooster ik eerst de hele bol een 40-tal minuten in een oven van 180°C. Je pakt het hele geval in wat zilverfolie en laat het gewoon garen in de oven. Na een tijdje begint je huis te ruiken als een Grieks restaurant en schenk je jezelf dus best een glaasje rosé in om in de sfeer te komen.
En, moesten jullie zich ondertussen afvragen hoe het zit met mijn geheelonthouding... dan kan ik je verzekeren ik ben nog steeds total clean en wacht ongeduldig op D-dag - 2 juli - om weer van een lekker glaasje te kunnen genieten! Maar ondertussen voel ik me wel zàlig en slaap voor het eerst in lang weer héle nachten door...


Wanneer je look geroosterd is, duw je die gewoon uit de teentjes recht de foodprocesser in. Neem zoveel of zo weinig als je wilt. It's totally up to you!
Voor de rest heb je enkel wat vers broodkruim nodig. Ik heb ongeveer een halve ovenkoek van de Delhaize gebruikt. Een eierdooier heb je ook nodig voor de binding en een stukje geroosterde paprika voor de kleur en de smaak. Ga hiervoor niet zelf een paprika roosteren het loont absoluut de moeite niet. Koop gewoonweg geroosterde paprika's in een bokaal. Ook die vind je makkelijk in de Delhaize bij de afdeling groenten in blik en bokalen. De rest bewaar je voor een slaatje of om in je tomatensoep te doen.

En dan alles gewoon samen blenden en er geleidelijk de olijfolie bijvoegen. Zo'n beetje alsof je mayonaise maakt. Als de saus qua dikte naar je gedacht is - we willen de consistentie van mayonaise - dan proef je nog even en voeg voldoende zout en peper toe. Et voilà meer is er niet aan!
RouilleIngrediënten


  • knoflook - een teentje of drie
  • een eierdooier
  • een kleine halve ovenkoek in stukjes gescheurd
  • een stuk geroosterde paprika
  • olijfolie - zoveel als nodig om een consistentie van mayonaise te krijgen...

Geen opmerkingen