A glorious morning...!

Gisteren, zondagmorgen, ben ik eindelijk nog eens naar de markt in Rijsel geweest. Het was eeuwen geleden. John was juist weer van zijn vakantie in Frankrijk en had er gelukkig ook écht zin in.

Ik heb Koen met al de inventarispapieren en het telwerk thuis gelaten. Ja, we zijn namelijk al een héle week aan het inventaris doen in de winkel. Ik moet jullie zeker niet vertellen hoeveel spullen wij moeten tellen... honderden schoteltjes, glazen, messen, vorken én lepels. Er komt precies geen einde aan!
Sofie en ik hebben avonden doorgewerkt deze week en dus... een beetje ontspanning was meer dan nodig. En wat is er dan beter dan even weg naar Rijsel!
Het was zàlig weer en op de markt was het gezellig druk. Ik luister zo graag naar de Fransen als ze hun bestelling doen aan de marktkramers.
Ik zie dan al levendig voor me wat ze die week van plan zijn te koken... Het frappeert me ook altijd hoe klein de hoeveelheden zijn die ze bestellen. 
Ze kunnen precies veel beter dan ik inschatten wat ze nodig hebben. Ik geloof nooit dat die mensen veel moeten wegsmijten!

Het aanbod was al helemaal herfst en ik heb dan ook weer mijn eerste pompoen van het najaar gekocht. En ik ga er geen soep van maken maar roosteren in de oven mét boter. Niet met gewone boter recht uit het pakje maar met geklaarde boter die ik helemaal zelf ga maken. Zo krijg ik het beste van twee werelden. De lekkere botersmaak én de hittebestendigheid van een olie met hoog rookpunt!
Als ik nu voor sommigen in raadsels spreek... even wat meer uitleg ivm met vetten en temperatuur.
Sommige vetten - boter maar ook sommige oliën - hebben een laag rookpunt. Dit wil zeggen dat ze beginnen te roken en degenereren op een vrij lage temperatuur. Ergens over de 100°C. Degeneren wilt zeggen dat er vrije radicalen vrij komen. En dat is écht GEVAARLIJK voor je gezondheid! Niet doen dus! Geen gewone olijfolie of boter gebruiken om vlees te bakken of iets op hoge temperatuur te roosteren in de oven.
Wat moet je dan gebruiken voor die hoge temperaturen? Olies met een hoog rookpunt. Druivenpitolie bijvoorbeeld. Dat is de olie die ze ook gebruiken voor fondue. Maar véél lekkerder is geklaarde boter.
Je kan geklaarde boter of ghee - Indische variant - soms ook gewoon kopen in de winkel of de supermarkt. Bij ons kun je ghee kopen bij Rachman in de Zwevegemstraat.
Maar ik ga zelf geklaarde boter maken. Is een fluitje van een cent en het bewaart maanden in de frigo.
Je smelt lekkere boter in een pannetje op een zacht vuurtje.
Eenmaal gesmolten giet je de boter over in een hittebestendige maatbeker. Wacht een tiental minuutjes en je ziet dan drie lagen.
Onderaan de melkbestandelen - dat zijn diegenen die aanbranden als je de boter in je pan oververhit. Daarboven de grote laag geklaarde, heldere boter én daarboven een dun laagje schuim. Dat schuim schep je eraf met een lepel of schuimspaan. Dan giet je héél voorzichtig de geklaarde boter in een proper confituurpotje en de melkbestandelen die kap je gewoon weg.


Et voilà, nu kan je pot geklaarde boter de frigo in en heb je voor weken een superproduct om je vlees te bakken!


Geen opmerkingen