Gluten en zo...

Vroeger was eten en te eten geven toch wel een stuk eenvoudiger. Sommige mensen - zoals mijn schoonvader - moesten zoutloos door het leven gaan om hun aders en hart te sparen. Suiker kon ook moeilijk liggen voor mensen met insulineproblemen maar voor de rest was het vrij makkelijk...
Maar nu zèg... je reinste doolhof! En nu ik binnenkort zelf met het probleem ga geconfronteerd worden in ons lunchrestaurant ben ik op zoek gegaan naar lekkere gerechtjes die glutenvrij/lactosearm/vegan of veggie zijn. Niet dat zoiets altijd vanzelfsprekend is want ik wil dat alles in eerste plaats écht lekker is. Dat is voor mij een basisvereiste! Eten moet deugd doen... op alle gebied!


Vandaag dus eens een tof "glutenvrij" receptje voor jullie. Lekker voor de gewone alleseters zoals ik én ideaal voor de mensen die het zonder gluten moeten stellen.


Maar eerst nog even een kort woordje uitleg over gluten. Gluten dat is eigenlijk niet meer dan het netwerk dat brooddeeg, pastadeeg en pizzadeeg zijn elasticiteit geeft. De rek dus... Je moet het je voorstellen zoals zo'n rek waar ze klimplanten tegen laten groeien in de tuin. Zonder dat rek vallen de planten gewoon naar beneden... Wel in een brood is dat juist hetzelfde. Zonder de gluten kan de lucht niet tussen het netwerk kruipen en het brood luchtig maken. Vandaar dat een glutenvrij broodje zo cake-achtig en vast overkomt. Gluten zijn voor het merendeel van de mensen absoluut geen probleem maar sommigen zijn écht zo intolerant dat ze gewoon ziek worden als ze er eten.


Dus mijn spinaziepannenkoek is voor iedereen. De toleranten én de intoléranten. Het boekweitmeel dat we gebruiken is volledig glutenvrij. Nu is het wel zo dat zo'n glutenvrije pannenkoek een stuk delicater is. Door het gebrek aan netwerk draait dat ding ongelofelijk slecht om. Je moet hem dus zeker niet omhoogsmijten in de pan. Dat is een no go. Héél voorzichtig omdraaien met een brede spatel...

We beginnen met drie eitjes en doen er de boekweit en de melk bij. Feel free om amandelmelk te gebruiken in plaats van koemelk. Dan heb je ook nog eens een zero lactose pannenkoek! Geef toe, ik heb hier toch écht wel mijn best gedaan hé... twee vliegen in een klap!
Doe er nu twee volle handjes babyspinazie bij en draai alles door je blender. Je krijgt dan een prachtig gras groen beslagje. Vergeet er zeker geen zout in te doen anders heeft je pannenkoek écht geen smaak. Neem nu een goeie antikleefpan en liefst niet te groot ivm het moeilijk omdraaien.
Als vetstof gebruik ik nu al een hele tijd een zàlig product van de bioplanet. Lekkerder dan koolzaadolie en gemakkelijker dan zelf geklaarde boter maken. Je kan er ook op hoge temperatuur - een biefstuk dus - in bakken. Top ding!

Uit mijn hoeveelheid beslag heb ik vier grote pannenkoeken gebakken.
Boekweit is best zwaar dus één of twee pannenkoeken is zeker voldoende als portie.
Ik heb mijn pannenkoek verder aangekleed met wat sla, gerookte zalm en verse geitenkaas. Heerlijk en ongelofelijk gezond...
En, nee, die pannenkoek gaat niet op mijn kaart staan, die is exclusief voor mijn volgers. Maar er zullen wel veel andere lekker dingen te eten zijn bij ons op het Vandaleplein!
Spinaziepannenkoek met gerookte zalm en geitenkaas;Ingredïenten


 • drie eieren
 • 200 ml melk of amandelmelk
 • 60 gram boekweitmeel
 • 100 gram babyspinazie
 • Maldonzout
 • gerookte zalm
 • geitenkaas
 • een beetje salade
 


4 opmerkingen

 1. Mag ik even wat toevoegen?
  Mijn stiefzoon heeft al meer dan 10 jaar coeliakie en ik heb met de jaren dus echt leren koken zonder gluten (als hij hier is tenminste). Gluten zitten in meer dan alleen maar brood en pasta.
  Gluten zitten van nature in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is normaal glutenvrij, maar kan door kruisbesmetting gluten bevatten.
  Gluten zitten in alle voedingsmiddelen die met tarwe, rogge, gerst, haver, mout en spelt zijn bereid (o.a. brood, pizza, pasta, koekjes, cake, taart, paneermeel en crackers).
  Maar gluten komen ook voor in producten waar je het niet echt verwacht zoals soepen (bindmiddel, vermicelli), sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bepaalde biersoorten.
  Het is niet evident om soms een alternatief te vinden. De pannenkoek die jij maakt is alvast een lekker receptje om hier ook eens voor te schotelen.
  Veel succes met de recepten enne...ik kom ZEKER langs om bij jou te eten binnenkort!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, echt bedankt voor je uitgebreide reactie! Ja, ik weet nu door al mijn research voor het lunchrestaurant ook al ietsje meer en besef nu dat je zelfs glutenvrije bouillon moet kopen én de glutenvrije pasta en de gewone pasta zéker niet in hetzelfde water mag koken... Serieuze materie!

   Verwijderen
 2. Dat lijkt me heerlijk. Wat ik bij boekweitmeel vervelend vind is dat het met melk zo
  Slijmerig wordt, alsof het niet echt oplost. Doe ik iets fout?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar, dat is me niet écht opgevallen... maar het feit dat je deeg niet echt goed samenhangt is me meer bijgebleven.

   Verwijderen