Veggie op z'n Provencaals!

Wat doe je met een overgebleven courgette, aubergine en nog wat tomaten? Ratatouille maken? Nee, iets anders... Tian provencal! Iets simpel om in de oven te steken en dan driekwart uur te vergeten... ware het niet dat je dat zeker niet zult kunnen omdat heel de keuken een échte - knoflook - vakantiegeur krijgt.


Snij je groenten in flitterdunne schijfjes. De hulp van een scherpe mandoline is hier welkom!

 
De aubergine kun je wat vocht laten verliezen door ze met goed wat - goedkoop en géén Maldon - keukenzout te bestrooien en een halfuurtje te laten staan. Spoel ze nadien goed af en dep droog met keukenrol.


Vul dan je potjes of grote gratinkom met de schijfjes. Hoe properder dat je hier te werk gaat hoe mooier het resultaat. Om de lekkere smaak in je groenten te krijgen heb ik een klein trucje. Neem 1 à 2 blokjes - afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken - provencaalse blokjes van Knorr. Zéér nuttige dingen om in huis te hebben. Ik doe ze soms op het einde in een soep als die te flauw smaakt. Maal ze fijn in je mortier met goed wat olijfolie tot je een glad geheel hebt. Proef aan de olie of hij niet te flauw of te sterk is en pas desnoods de hoeveelheid olie/blokjes aan.


Giet deze gekruide olie royaal over je groenten. Ik doe het met mijn patisserie borsteltje en smeer alles goed in. Garnier met wat verse tijm en/of oregano en zet in de oven  - 180°C gedurende 40 à 45 minuten.


Vanaf 30 minuten regelmatig controleren of de groenten nog niet gaar zijn. Gewoon een pattenmes doorsteken en als dat vlot gaat en de groentjes zien er goed uit zijn ze klaar.


Lekker om zo met een bruin boterhammeke te eten - je kan er nog wat feta over kruimelen als je die nog hebt liggen. Ideaal ook als bijgerecht bij vis of lam.


Tian Provencal

Ingrediënten

 • 1 courgette van normale lengte en dikte
 • 1 aubergine - niet te dik, eerder een lange
 • 2 tomaten
 • 1of 2 blokjes provencaalse kruiden van Knorr  - niet te vinden in Delhaize, wel in Carrefour
 • olijfolie
 • verste tijm of oregano

3 opmerkingen

 1. Njammie! Lekker en eenvoudig. Ideaal om het zuiders sfeertje in huis te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zonet ook geserveerd hier met een stukje vis ^^ Heerlijk !!

  BeantwoordenVerwijderen