Onherkenbare spruitjessoep...!

Ja, ik weet niet wat jullie zoal doen op zondag maar bij ons is dat een rommeldag. Eerst op het gemak ontbijten met al de kranten - de Morgen en de Standaard - en de vele bijvoegsels... Dan een beetje opruimen en een wasje insteken. Kwestie van de week goed te starten hé. Dan even de frigo induiken en kijken wat er zéér dringend moet klaargemaakt worden. In mijn geval waren dat spruitjes.


Gekocht vorige maandag op de markt. Niet de meest uitdagende groentesoort. Bij ons thuis eten alleen Sofie en ik graag spruitjes. Bruno en Koen hebben er een echte afkeer van. Dus heb ik de spruitjes moeten camoufleren. In een soep. Ik heb er een gewoon lichtgroen groentesoepje van gemaakt. En de smaak is fris en helemaal niet spruitachtig... een aanrader dus om voor te zetten aan fervente spruitjeshaters. Maar zwijg dan alsjeblieft in alle talen over wat er in zit!!!
Begin met een ajuin te stoven. Olie in de pot, fijngesneden ajuin en wat zout - zout belet dat je ajuin bruin wordt. Op laag vuurtje doorschijnend laten worden. Dan voeg je er de gekuiste en in twee gesneden spruitjes er aan toe.


Even laten meestoven. Een minuut of zes zeven. Voeg dan je kippenbouillon toe - een halve liter van één blokje. Vijftien minuten zacht laten koken. Probeer een spruitje. Het moet makkelijk door te snijden zijn met een patattenmesje. Eventueel nog enkele minuten extra... maar pas op niet te veel anders krijg je die verschrikkelijke spruitjeslucht.

 
Nu blend je de hele boel. Proef of er nog wat zout en of peper bij moet. Eventueel een héél klein beetje nootmuskaat. Mag maar moet niet. Als extraatje kun je van een boterham nog wat croutons bakken.


Pan op hoog vuur, olie erin de blokjes brood en wat zout. Goed schudden zodat ze niet aanbranden. Bakken tot ze krokant zijn. En dan bij in de soep. Lekker... zéér lekker. En laat ze eens raden van welke groente je soep gemaakt hebt? Ik ben benieuwd...

Ik had heel graag vandaag de winnaar van " het boekje " bekend gemaakt. Jammer genoeg moet Sofie me daar even bij helpen - ik heb dat onderdeel van het bloggen nog niet onder de knie.
Ze is vanavond - zoals elke zondagavond - even langsgekomen maar ik ben het rats vergeten te vragen. Het zal dus voor dinsdag zijn...  Sorry jullie zullen nog even in spanning moeten afwachten!


SpruitjessoepIngrediënten


  • ongeveer 27 spruitjes denk ik
  • een ajuin
  • wat olijfolie
  • een halve liter kippenbouillon
  • peper
  • zout Maldon
  • wat nootmuskaat voor de liefhebbers
  • gebakken broodkorstjes

Geen opmerkingen