Een warm patatje...

Basic, maar lekker. Een aardappel in de schil gebakken is de juiste naam geloof ik... Warm, goedkoop en troostrijk eten. Ideaal met dit weer én in dit verdomde crisisjaar. Ik ben beide hartgrondig beu!


Mijn patatje hier is wel geen écht patatje, het is een zoete aardappel. Zo'n warm, oranje exemplaar. Kun je tegenwoordig overal kopen. Een bataat is véél vlugger gaar dan een gewone aardappel - de helft van de tijd - én heeft veel minder calorieën. Da's dus op twee vlakken gewonnen! Het enige wat je te doen staat is een lekkere vulling maken. De rest doet de oven voor ons. Zet die alvast op 180°C... Om een aardappel/bataat nog vlugger en efficienter te garen in de oven is er een truukje. Neem een metalen en scherpe braadpin en steek die door de knol.


Ja, ja,'t is niet gemakkelijk het is even doorbijten maar de beloning volgt. De warmte verspreid zich veel vlugger en uniformer door de patat met die metalen pin erdoor. Mijn patatje was in minder dan twintig minuten botergaar.
De vulling hou je het best simpel. Een bataat is zoet van zichzelf er moet dus wat zout tegenaan. Ik heb een pikant chorizo worstje in stukjes gesneden en krokant aangebakken in de pan. Ik heb het wel twee keer mogen doen want mijn eerste lading chorizo was eerder zwart en verkoold dan krokant. Weze dus gewaarschuwd... blijf bij uw pan! Geen chorizo? Geen paniek gebruik dan wat lekker gebakken spekblokjes...


Om de hele boel lekker smeuïg en fris te maken, klop je nog wat koude, zure room op met peper en een ietsiepietsie zout. Niet te veel zout want de chorizo is ook al zout. Nog wat gesneden pijpajuintje erover voor de crunch en voilà een zalig, warm patatje. Hoor je mij? Ik lijk wel Sergio...


Een ideaal bijgerecht voor bij een vlees barbecue. Want wie weet misschien kunnen we volgende week onze barbecue uit de kelder halen?
Zoete aardappel uit de ovenIngrediënten


 • enkele zoete aardappelen
 • zure room
 • pijpajuintjes
 • chorizo of spekblokjes

3 opmerkingen

 1. Simpele maar excellente combinatie! Goeie tip trouwens voor de sweet potatoes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisterenavond hebben wij een warme bataat klaargemaakt. Echt Superlekker, echte comfortfood !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmm, ik heb deze week nog de patatjes in de oven klaargemaakt met zoete aardappelen. Ik ben ook heel blij hier te lezen dat het aantal calorieën daarin minder is. Dubbele win!

  Lijkt me een heel lekker receptje en zoals je zegt: ideaal voor bij een bbq!

  BeantwoordenVerwijderen