Wintersoep...

Het is natuurlijk nog niet echt winter maar sommige dagen is het al behoorlijk koud. Ik heb dus toch al maar mijn stapel damart T-shirts uit de kast gehaald. En op zo'n dagen gaat er ook niks boven een kom dampend hete soep om het warm te krijgen! Pastinaak - nog niet lang geleden een vergeten groente - kun je nu overal vlot vinden. De ene pastinaak is natuurlijk de andere niet. Ik belde mijn buurman/groentenman om enkele - zes - pastinaken. En ik kreeg deze énorme knoerten geleverd! Ik kan hier wel weken soep van maken. Dank je wel Francis!
Jullie weten dat ik buiten een ajuin en bouillon niks meer nodig heb om een soepje te maken. Soep van pastinaak moet van mij naar pastinaak smaken en naar niks anders. Om de smaak te versterken heb ik de pastinaak eerst twintig minuten geroosterd op 180° in mijn oven. Nog lekkerder!
Je smeert je stukjes pastinaak in met olijfolie en strooit er dan wat Maldon zout en tijm over. Meer moet dat niet zijn. Ondertusssen de ajuin wat laten zweten met zout en olijfolie in mijn trouwe Le Creuset. Eenmaal de pastinaak gaar mag hij samen met wat kippenbouillon in de pot.
Nog een twintigtal minuutjes zachtjes koken de blender erin en de soep is klaar. Mijn soep was superdik en ik heb er dus nog goed wat melk bijgevoegd om ze te verdunnen. Je kan natuurlijk de soep ook met gewoon wat bouillon aflengen... Voeg er nog wat peterselie aan toe als die in de buurt is zo heb je nog wat extra vitamine C tegen de verkoudheden binnen.

Lekker met veel geraspte parmezaan - voor de zoute toets - en flink wat geroosterde zonnebloempitten - voor de crunch! Weer iets doodsimpel dat je in een handomdraai klaarmaakt en enkele dagen lang kan van genieten...

Pastinaak soepIngrediënten


  • enkele pastinaken
  • bouillon van een blokje - liefst kippenbouillon
  • een dikke ajuin
  • peterselie
  • parmezaan
  • geroosterde pompoenpitten

1 opmerking