Kastanjesoep...

Maandag was ik weer eens in Rijsel. Deze keer om Bomma's verjaardag - tachtig - te vieren. Brasserie André was getest met John en goed bevonden.Dus... we zijn gewoonweg naar hetzelfde adres terug geweest! Na het eten deden we nog een deugddoend wandelingetje door de stad. Kwestie van het eten een beetje te laten zakken. En wat zagen we staan op de Grande Place? Een kraampje met gepofte kastanjes!

In Parijs zie je dat heel veel maar in Rijsel was het wel de eerste keer. Ik kon natuurlijk niet laten om er een zakje te kopen - niet dat ik nog honger had, verre van!
Mijn plan was om er een soepje van te maken. Eenmaal thuis leken me de kastanjes toch een beetje té doorrookt en ik ben dan maar vlug even naar de Delhaize gereden om gewone gekookte kastanjes. Leek me toch iets veiliger.
Kastanjesoep maak je ongeveer zoals alle andere soepen. Je begint met een ajuin te stoven tot hij glazig is. Voeg er dan enkele patatjes in blokjes gesneden aan toe. En de kastanjes - ook in stukken gesneden. Kruid met wat tijm. 
Ideaal is enkele takjes verse tijm maar bij gebrek hieraan is het gedroogde geworden. Laat nog even enkel minuutjes stoven. Voeg er dan de bouillon aan toe en laat dan je soepje zéker dertig minuten koken op medium vuur. Als je vlot met je mes door de patatjes kunt gaan mag je de soep blenden. Kruid je soep goed met peper én zout want ze kan wat flauw uitvallen.
Voeg er ook nog een flinke scheut room aan toe. Het is tenslotte een romig wintersoepje. Rooster nog wat ongepelde hazelnoten en hak ze in grove stukken en gooi ze juist voor het opdienen in je soep.
Zet de rest van de gehakte noten in een kommetje op tafel want het geeft je soep dat extra beetje crunch...  Eet er nog een lekker stukje Gruyère kaas en een dikke bruine boterham bij en je hebt een perfecte maaltijd voor een koude winteravond!

KastanjesoepIngrediënten


  • 200 gram gekookte kastanjes
  • 300 gram patatjes
  • ongeveer een liter kippenbouillon - giet niet alles direct in de soep je kunt achteraf nog aflengen
  • 100 ml room of zure room - mag meer zijn je doet maar je eigen zin
  • tijm - liefst verse takjes maar zoals je ziet droge kan ook, vergeet wel de steeltjes niet uit je soep te vissen!
  • peper én lekker Maldonzout

2 opmerkingen