Veertig dagen... zonder vlees!

Vandaag heb ik de hele voormiddag mails verstuurd naar alle mensen die graag een workshop willen volgen bij Rue de Surène thuis...intens dus.  En dan moest ik nog al de boodschappen doen want onze frigo was na een hele week eten wééral leeg. Buiten waaide en regende het ononderbroken en eigenlijk was het geen weer om een hond door te jagen. Maar als je maar één vrije dag op een week hebt kan het weer je eigenlijk geen moer schelen. Ik wou eigenlijk vooral iets leuks doen. Zoals even naar Parijs gaan. Dat leek me zàlig. Maar een namiddag is daar nu juist een beetje te kort voor... dus werd het Rijsel!
En mensen, het was héérlijk! Ik ben eerst en vooral een leuk boek gaan kopen in Le Fûret du Nord en ging dan even de laaste démarcations opzoeken. Om vier uur in de namiddag genoot ik van een late lunch in Le Pain Quotidien. Ik zit daar graag aan de grote tafel met een lekkere hap en een boek.

Ondertussen kreeg ik een berichtje van Koen of ik het zag zitten om te bloggen over "40 dagen zonder vlees". Het stadsbestuur en het OCMW van Kortrijk doen mee en ook vele medewerkers engageren zich om zoveel mogelijk dagen vis- en vleesloos te eten tussen 10 februari en 26 maart. Nu is dat tegenwoordig geen straf meer om zonder vis of vlees te eten. Er is eindeloos veel keus. En natuurlijk wil ik hier wel een woordje over schrijven om mijn blog.
Wij eten héél graag een dikke biefstuk af en toe - dry aged bij voorkeur - of een lekker stukje kip bij tijd en wijle maar ook groenten krijgen een prominente rol ten huize Byttebier. De meeste mensen zijn al lang afgestapt van de Heilige Drie Eenheid - patatten, vlees en groenten. De verlichte geesten beseffen dat je overal je eiwitten kan halen, ook in groenten en granen.
Vorig jaar en ook nog deze januarimaand heb ik workshops gegeven over lekkere groentengerechten in Ottolenghi style. Yotam Ottolenghi is een Britse chef van Joodse origine, die kan toveren met groeten. Hij schreef er al 5 boeken over. En écht waar iedereen, is daar onverdeeld enthousiast over...
Plenty more is hét kookboek dat je moet aanschaffen als je van groente de ster van je bord wil maken.
Laat die saaie vleesvervangers staan en ga voor de schitterende groenten en granen. Je mist géén seconde vlees of vis...
Toen ik vanavond Koen ging afhalen aan het stadhuis vroeg ik hem wat hij wilde eten... pasta met pesto en brocoli of een steak caprese met cambozala en kerstomaten. En wat denk je dat hij zei?
Steak natuurlijk! En dat wil meedoen aan veertig dagen zónder vlees...

Willen jullie ook een workshop volgen bij Rue de Surène thuis? Mail dan even naar lieve@byttebier.net voor het voorjaarsprogramma.

Willen jullie alles weten over 40 dagen zónder vlees volg dan deze link

1 opmerking

  1. Wel grappig dat Koen 's avonds vlees wou eten! Wij eten wekelijks wel eens vegetarisch en/of vis en dat het ganse jaar door.
    Daarmee komen we ook wel aan onze 40 dagen (op jaarbasis dan). :)
    En dat boek.. dat staat nog steeds op het verlanglijstje!

    BeantwoordenVerwijderen