Bouillabaise...

Met al die regen van vandaag heb ik behoefte aan een lekkere en warme soep. Nu is het officieel zomer - alhoewel er hoegenaamd niks van te merken is - en dus opteren we voor een zuiders recept.
Bouillabaise is een vissoep die rond de hele Middellandse zee wordt gegeten. Ik heb wat onderzoek gedaan en stel vast dat iedere chef zijn "geheim" recept heeft. Ik heb ook een recept maar 't is absoluut geen geheim... zo kennen julle me hé. We hebben deze bouillabaise een aantal keren in de workshops gemaakt en ze was - hoewel iedere keer ietwat anders - zéér lekker.
Het is bovendien een gemakkelijke soep met niet té veel ingrediënten. Want man, sommige chefs draaien vanalles en nog wat in die soep...
Wij niet, wij gebruiken ons verstand en beperken de boodschappen en de bereidingstijd. Er is meer in het leven dan boven de kookpot staan!


Begin met een venkelknol en een dikke ajuin in mooie fijne maantjes te snijden. De stukken mogen niet te dik zijn en allemaal ongeveer even groot dan is alles ongeveer in dezelfde tijd gaar. Doe wat olijfolie in je Le Creuset en stoof op laag vuur de groenten glazig. Doe er onmiddellijk wat zout bij zodat de groenten hun water loslaten en dus niet bruinen maar wel gaar worden. Smijt het venkelgroen niet weg. We gebruiken het straks om de soep mooi af te werken.

Voeg er de tomaten/groentenpasta aan toe en roer goed met je houten lepel totdat de pasta ietwat gaar is. Da's maar een kleine twee minuutjes meer moet dat niet zijn...Voeg nu een glas witte wijn of een glas rosé toe en laat een ietsiepietsie uitkoken. Kieper er vervolgens een groot blik tomaten bij. Duw ze een beetje in stukken. En nu mag je de bouillon bijvoegen... én de saffraandraadjes. Wil je dikke soep dan voeg je niet te veel bouillon toe. Een blikje vol bouillon is dan waarschijnlijk voldoende.
Laat nu de soep zeker twintig tot dertig minuten sudderen. Dus je moet een rustige bloep,bloep,bloep horen... Proef op tijd van de soep. Je zal merken aan de geur en de smaak wanneer de tomaten gaar zijn. Het is ongelofelijk hoe de geur van de soep verandert naarmate ze gaarder wordt...
In de keuken moeten we al onze zintuigen laten werken hé! Oren, ogen en neus.
Eenmaal gaar mag je de soep laten afkoelen en wegzetten in de frigo tot de volgende dag. Ze zal dan nog lekkerder zijn... Ofwel werk je ze onmiddellijk af!
Voeg er nu drie soorten vastkokende vis aan toe. Rode poon, dorade of baars zijn goeie vissen. Ik vraag het gewoon in mijn viswinkel wat ze aanraden en ik ben altijd goed bediend...
Reken 150 gram tot 200 gram vis per persoon want het is geen voorgerecht maar een hoofdgerecht.
Leg de stukken vis in de soep en duw ze onder. Deksel op de pot een na een minuut of tien mag je de mosselen en de gamba's bijvoegen. Leg die gewoon op de vis en sluit het deksel weer. Ze worden gaar in de stoom van de soep.
Kijk regelmatig... alle schelpen moeten open zijn en dan is de soep klaar.
Zorg dat je Le Creuset pot mooi proper is en dien dan de soep op in de kookpot. Werk af met het venkelgroen en voorzie lekker geroosterde baguette en een grote pot rouille.
Het recept van de rouille is voor volgende week...
Bouillabaise uit MarseilleIngrediënten - voor 4 personen


 • een venkelknol
 • een dikke ajuin
 • een doosjes groentenpasta van Elvea
 • een snuifje saffraan
 • een glas witte wijn
 • een blik hele tomaten
 • hetzelfde blik gevuld met kippenbouillon
 • 4 x 200 gram vastkokende vis
 • 4 x een handvol mosselen
 • 4 dikke gamba's1 opmerking

 1. Mmmm...het water loopt me in de mond! Ideaal soepje om met dit weer toch beetje zomergevoel te hebben in huis! Ga ik eens maken, leuk dat het lekker eenvoudig gehouden is.

  BeantwoordenVerwijderen