Eindelijk... mooi weer!

Zijn jullie ook zo blij met het mooie weer van de laatste twee dagen? Ongelofelijk hé, hoe content we kunnen zijn met een paar graden meer en wat zon op onze snoet...





Natuurlijk besef ik dat we zelf in mei nog gietende regen en temperaturen onder de tien graden kunnen hebben maar wat we nu krijgen pakken ze ons niet meer af!
Shaun, onze buurman op het Vandaleplein, heeft gisteren zelfs al zijn terrasje uitgezet. En effectief 's middags zaten de mensen al buiten soep te eten...






Voor deze mooie zondagmiddag heb ik zelfs al een "slaatje" in mekaar geknutseld met de overschotjes van de laatste dagen. Deze week heb ik hamburgers van bloemkool gebakken. Weer een receptje - wel een beetje naar mijn hand gezet natuurlijk - van Ottolenghi. Ik blijf die man top vinden.







Eigenlijk maak je gewoon een soort pannenkoekenbeslag waar je gekookte kleine roosjes bloemkool ondermengt en dan bak je er gewoonweg steeds een grote eetlepel beslag in een antikleefpan. En dan krijg je die dikke pannekoeken/hamburgers...








Snij je bloemkool in mini roosjes en stoom ze beetgaar. Een volledige bloemkool is wat te veel dus hou de rest voor een soep of zo.








Maak ondertussen een gewoon beslag van 120 gram bloem - moet echt geen zelfrijzende zijn, gewone bleoem is goed genoeg. Neem vier eitjtes en kluts die in je kom bloem. Doe er nu nog anderhalve koffielepel Maldon zout bij. Waarschuwing : als je gewoon fijn zout gebruikt neem je de helft van deze hoeveelheid! Nu nog enkele draaien van onze pepermolen. Kruiden doen we verder met kurkuma - geeft een mooie gele kleur én is super gezond - en met komijn. Vind je komijn niet lekker, laat het er dan gewoon uit. Doe er zeker nog drie volle tafellepels vers gehakte peterselie bij. Da's lekker en geeft een boost qua vitamine C.







En kieper er nu - de afgekoelde - roosje bloemkool bij en je bent klaar om te bakken. Het beslag mag niet té lopend zijn. Je moet bergjes in je pan kunnen maken... Bak ze aan een kant bruin, draai ze dan voorzichtig om en duw er wat op om ze in model te brengen...






Lekker warm maar ook op kamertemperatuur zijn ze zàlig. Overschot bewaar je afgedekt in de ijskast en gebruik je dan later zoals ik vandaag in een slaatje of een lunchbox!







Ik ben met mijn slaatje in de zon gaan zitten op terras met mijn nieuw boek dat ik gisteren bij Theoria kocht. En dat boek is ook een aanrader... Het is het verhaal van Antoine Leiris die zijn vrouw Hélène verloor bij de aanslag in de Bataclan in Parijs vorig jaar november. Het is een prachtig boek over een jonge journalist en zijn kleine zoon die op andere manier tracht om te gaan met het verlies van zijn vrouw en de moeder van zijn zoontje. Misschien niet écht het vrolijkste boek om op zo'n zonnige dag te lezen maar het stemt alleszins tot nadenken.





Bloemkoolhamburgers à la Ottolenghi




Ingredienten



  • één kleine bloemkool
  • 120 gram bloem
  • 4 volledige eieren
  • 1+1/2 koffielepel komijn
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 1+1/2 koffielepel Maldon zout
  • 1 koffielepel peper
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • zonnenbloemolie om in te bakken

Geen opmerkingen