Sticky Chicken.

Ja, ja ik weet het, de Jeroen heeft eergisteren Chicken Wings gebakken. Maar wij maken vandaag iets dat nog lekkerder is : Sticky Chicken.  Het geheim (!) zit in de marinade. Zout, zoet en spicy! Het kan dienen als een stevig aperitiefhapje of als een echt gerecht als je er een frisse sla en wat patatjes bijgeeft.

Vorige week was er een promotie in de Delhaize : een pak drumsticks kopen, één gratis. Dat kun je niet laten liggen hé. Maar wat doe je daar dan mee? Bakken in de pan? Nee, te gewoontjes.


Om wat inspiratie te krijgen ben ik even mijn kookboeken ingedoken. Marineren in iets pittigs en dan in de oven bakken, dat leek me wel wat.


Wat lekkere Kikkoman sojasaus - dé sojasaus onder de sojasausen - honing van de Meli, ketchup van Heinz, five spice - ook lekker op eendeborst - geraspte gember, een teentje verse look en een goeie scheut olijfolie meer heeft de marinade niet om het lijf.

De kippenpoten fatsoeneren we eerst een beetje. Het vel kan je er aan laten - mmm lekker! Wel wat extra caloriën natuurlijk - of er af stropen. Twee keer insnijden op het dikste deel zorgt ervoor dat de kruiden diep in de kip kunnen doordringen. De poten maak je met een scherp mes - pas op voor de vingers - een centimeter korter. Dat eet veel gemakkelijker.

Bedek de drumsticks goed met de sticky saus en dan de frigo in. Tenminste een halfuur, maar het mag langer.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Als je veel de oven gebruikt is een oventhermometer echt geen luxe want de meeste ovens (de mijne zeker, ik vertrouw hem voor geen meter) geven nooit de exacte temperatuur aan.
Leg de kippenpootjes op de bakplaat, giet de rest van de marinade erover en laat ze 20 minuten op 180°C bakken. Af en toe eens kijken kan geen kwaad...
Tijdens het bakken komen de lekkerste exotische geuren vrij en je waant je binnen de kortste keren een oosterse prinses...  Nu nog wachten op de prins!

Ingrediënten.
 • 9 à 10 drumsticks
 • 4 tafellepels sojasaus (liefst Kikkoman!)
 • 2 tafellepels honing
 • 2 tafellepels ketchup
 • 1/4 koffielepel five spice
 • 0,5 cm geraspte gember (niet van het dikste deel)
 • 1 teentje verse geraspte look
 • 5 tafellepels olijfolie
 • een beetje sesamzaadjes om achteraf over de pootjes te strooien (sorry, ik ben het vergeten voor de foto!)3 opmerkingen

 1. Dag Lieve buurvrouw,

  Bij deze laat ik weten dat ik van plan ben om een gids op te richten die sterren uitdeelt aan foodies. Als ik ooit een ei kom vragen weet dan dat hier meer achter zit ;-)) Mogelijks moet ik ook langs komen om te zien of alles even goed smaakt als het eruit ziet...

  Tziet er tof en inspirerend uit. veel plezier

  T

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is dat het menu voor onze family-gathering van vanavond ? Ik zie het heel zitten. En zorg dat we eieren in huis hebben mocht buurman T naar beneden dalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blog, knappe foto's en leuk geschreven. Do I need to say more...

  Keep it up sis.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen