Aprilvis!

Wij hebben thuis een écht aprilvisje. Ons Sofie - mijn lieve dochter - is geboren op 1 april!


 Vandaar dat bij ons in het gezin deze dag al jaren is uitgeroepen tot een "Byttebier feestdag". Sofie kondigt haar verjaardag al maanden tevoren aan - kwestie dat we het zéker niet zouden vergeten. En als het dan zover is wordt er een hele week gevierd - een beetje zoals een Marrokaans trouwfeest...
Zondag doen we met de hele familie een verjaardagsbarbecue - weer of geen weer! Een verslag hiervan krijgen jullie volgende week... Nu concentreren we ons eerst even op de aprilvissen.


Woensdagmorgen ben ik met mijn maatje John naar de markt in Rijsel gereden. Het aanbod van groenten was al heel wat groter dan enkele weken geleden. Maar de echte primeurs zijn nog maar met mondjesmaat - én duur - aanwezig. Asperges, jonge erwten, artisjokken...jonge wortels. Nog even wachten, nog een beetje mooi weer en dan zie je de markt veranderen. Onlangs hebben we nog een leuke winkel "Les Passions du Gout" gevonden aan de Boulevard Carnot, 10 minuten te voet van de markt. Het is een onderdeel van de groep Auchan maar veel kleiner en veel gespecialiseerder qua aanbod. Meer een stadsdelicatessenzaak met verse produkten. Een beetje een - verre - copie van La Grande Epicerie in Parijs. Leuk om door te wandelen en naar alles te kijken. Hun aanbod kaas is fenomenaal. Ook de visstand is mooi en ze hebben een niet klassieke keuze aan vissen liggen. Je kunt er bacalau - die gedroogde vis - kopen. En botarga. Deze week lagen er prachtige forellen. Ze kwamen zo uit het water... en dan 1,50 per stuk! Konden we niet laten liggen hé. Vlug nog wat verse dille gezocht en wat dikke citroenen en ons avondeten was in de sjakos.


Op BBC volg ik al twee weken op maandagavond een leuk kookprogramma van Rachel Khoo. Een mooi madammeke dat in een mini keukentje in Parijs in de buurt van de butte Montmarte de sterren van het dak kookt. Ongeduldig als ik ben...ik zou en moest dat kookboek onmiddellijk hebben. En ja, met die Ipad hé, een bestelling doe je onder de two seconds... dus twee dagen later lag daar mijn amazonpakje te blinken. En oh, het is zo mooi!  Prachtige tekeningetjes, mooie foto's en leuke receptjes. Klassiek Frans met een moderne twist. Echt iets voor ons! Ik zal er nog veel receptjes uit koken.
Voor mijn visjes heb ik er ook iets in gevonden. Rachel maakt er een papillote van maar ik leg mijn vissen "bloot" op de bakplaat. Ze krijgen dan een krokant velleke... Begin met je vissen eens goed te wassen. Ik kon de mijne amper vasthouden zo glad waren ze. Dep ze goed droog binnen en buiten.
Neem wat lekkere olijfolie en rasp er wat citroenrasp in. Kruid de olie goed met peper en zout. Proef of hij lekker smaakt... is hij te bitter van de citroen doe er dan nog wat extra olie bij. Wrijf de beestjes van binnen en buiten goed in met je citroenolie. Doe nog wat extra peper en zout (niet te zuinig zijn forel is een flauwe vis) in de buik. Vul dan de buik met dille en drie schijfjes citroen. Leg ze naast mekaar op een ingeoliede + gepeperde en gezouten bakplaat. Strooi op de vissen ook nog wat zout.
En voilà,  ze kunnen een oven van 180° in (voorverwarmen!) voor een goeie 20 minuten. Vanaf 15 minuten beginnen kijken...ze zijn done als het vlees gemakkelijk van de graat wegkomt. Om geen lelijke gaten in je vis te maken, kijk je best vlak bij de kop.
Stoom ondertussen een lekker patatje...doe er wat olijfolie, wat zout (Maldon) en fijn gesnipperde dille over en klaar is kees!


Dek de tafel met een mooi servieske, haal de wijnglazen boven én een lekker Chardonnay, zet een goed muziekske op en geniet in "aangenaam" gezelschap van deze eerste aprilvis!


Forel met citroen en dille in de oven

 • een mooie verse forel per persoon
 • 2 citroenen
 • een bundel dille
 • olijfolie
 • peper
 • zout (Maldon)

3 opmerkingen

 1. Mmmm, ziet er heel lekker uit! Je zou voor minder een hele week een verjaardag willen vieren! Eens moeten uitproberen.
  Grtn, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het water komt me (opnieuw) in de mond!
  Btw, proficiat met jullie echte aprilfish ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dikke proficiat aan de aprilvis.
  Ik geniet elke keer van je Blog. gewoonweg zalig.

  grtjs Martine

  BeantwoordenVerwijderen