Tuna salad... my way!

Donderdagmiddag, juist ja, die schitterende lentedag... had ik een dameslunch. Mijn mamma, haar vriendin Suus met dochter Bea én mijn twee zusjes Guy en Kris - een tweeling.


We zien mekaar niet zo vaak en moeten dan ook stevig bijbabbelen. Mijn menu moest dus easy going zijn, lekker én gemakkelijk. En met dat mooie weer ook met een zomers karakter. Oplossing: een stevig slaatje. Iedereen kent vast de klassieke salade niçoise met als hoofdbestanddelen groene boontjes, anjovis en tonijn. Wel mijn versie is een variante op dit recept.
Ik ga resoluut voor verse tonijn, kort gebakken zodat hij nog mooi rosé is. Denk eraan om de vis zeker een half uur à drie kwartier op voorrand uit de frigo te halen. Anders is hij bruin van buiten en ijskoud vanbinnen. De gebakken vis laat je even afkoelen en dan snij je alles in dikke vierkantjes. Neem één grote tonijnsteak per twee personen.  De andere ingrediënten zijn anjovis uit blik - wel goed uitgelekt en afgedept met keukenpapier - verse groene boontjes, wat knapperige sla en soeptomaatjes. Dat is iets tussen kerstomaatjes en normale tomaten. Ze zijn leuk van formaat en meestal wat goedkoper dan kerstomaten. Ook een rijpe avocado of twee gaat er in dat geeft een fluwelig en cremeus resultaat. Voeg je avocado er juist voor het opdienen bij om verkleuren te voorkomen. Werk je sla af met de topjes van een vers potje tijm. Die takjes zijn nog niet houtachtig en hebben een zachte, kruidige smaak die goed past bij de robuuste tonijn. De avocado en de tijm maken echt het verschil... Zeker proberen dus!

Als vinaigrette neem je het basisrecept : een tafellepel citroensap waarin je 1/4 theelepel Maldon zout oplost en een 1/2 tafellepel fijne Maille mosterd. Voeg dan geleidelijk zes eetlepels olijfolie toe. Drie à vier toeren van de pepermolen erbij en een tafellepel (gekochte of zelfgemaakte) mayonnaise. Goed kloppen tot alles een roomachtige consistentie heeft. Proeven! Eventueel bijkruiden of extra olijfolie toevoegen als je het té pittig vind.  Proef je vinaigrette altijd met een blaadje sla en niet met een lepeltje want sowieso verliest je slasaus aan body eenmaal ze over de salade gaat.
Pas aan tafel de vinaigrette over je salade doen...anders wordt alles sloppy! Of nog beter, neem een mooi kannetje en laat iedereen zichzelf bedienen.


Als dessert heb ik de dames de ricotta met rode bessen voorgezet -  zie blogpost van vorige week.

En ja, ze zijn allemaal héél tevreden de trein op gestapt, maar misschien was dat eerder aan de flessen rosé toe te schrijven...

Tonijnsalade

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 grote tonijnsteaks
 • 2 rijpe avocados (als je er even op duwt, moeten ze meegeven)
 • 200 gram groene boontjes, fris groen gekookt.
 • 12 soeptomaatjes
 • 1 blikje anjovis op olie
 • tijmtopjes
Vinaigrette met mosterd&mayonaise
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • 1/4 theelepel Maldonzout
 • 1/2 eetlepel fijne Maille mosterd
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 3 à 4 draaien van de pepermolen
 • 1 eetlepel goede kwaliteitsmayonaise - geen light!

2 opmerkingen