Groententuintjes met Leiezicht...

Midden in Kortrijk - op het Buda eiland - liggen er prachtige, kleine groententuintjes. Ze worden bewerkt door de stadsbewoners.


Ongelofelijk mooi... ! Alhoewel ik besef dat ik er absoluut géén tijd voor heb, was ik zo jaloers.


Michel had me uitgenodigd naar haar workshop : Koken in Leilekkerland. Om zeven uur 's avonds startte de de workshop in de tuin. Michel heeft haar eigen kleine perceel vol lekkere kruiden en groenten. We hebben er warmoes en spinazie geoogst.


 Allemaal samen hebben de tuineigenaars nog één grote gezamelijke tuin waar wij die avond ook nog eens in mochten plukken.Zalig zég... al die schitterende verse producten midden in onze stad!
Met onze buit trokken we naar de keuken van Habbekrats - om de hoek. Michel gaf ons de nodige toelichting bij het menu van de avond en we werden aan het werk gezet.


Alles veggie...  ik heb dus weer véél bijgeleerd. Samen met twee collega's heb ik bietenburgers gemaakt. Vertrekkende van rauwe geraspte rode bietjes die je mengt met linzen en rijst. Het resultaat was verassend aards en lekker. Hoewel tamelijk veel werk ga ik het zeker thuis nog eens maken.


Minder ingewikkeld is de tuinbonen hummus. Tuinbonen moet je dubbel doppen. Haal de bonen uit de peul en laat ze enkele minuten opkoken in kokend water. Koel af onder de kraan en haal de helgroene kern uit de boon.


Pureer de bonen met goed wat lekkere olijfolie tot hij een mooie crèmeuse structuur heeft. Kruid goed met zout en wat peper. Voeg eventueel een klein beetje citroen toe voor de frisse toets. Overdrijf niet met de citroen of de boel wordt zuur. Rooster een ciabatta - in héél dunne schijfjes snijden! - met wat olijfolie. Besmeer royaal met hummus en werk af met verse parmezaan. Mmmm! Lekker!


Mix je hummus juist voor gebruik want de groene puree verkleurdt snel.
Wil je zelf eens koken met Leilekkerland kijk dan op de website van EetbaarKortrijk. En als je een tuintje wilt eveneens.
Alle vragen ivm met moestuinen kan je ook stellen aan Frank Petit-Jean. Deze man is verantwoordelijk voor alles wat moestuinen betreft in Vlaanderen.
Als jullie - diegene die in Kortrijk wonen toch - eens zelf willen gaan kijken, de tuintjes zijn open overdag en liggen op de punt van Buda naast het Hospitaal.  Ik zou zeggen zoals de Guide Michelin : ça vaut le voyage!Tuinbonenhummus van Michel


Ingrediënten


  • 150 gram tuinbonen zonder peul - ongeveer 400 gram mét peul
  • een beetjes citroensap
  • olijfolie
  • zout en peper
  • parmezaan
  • ciabatta1 opmerking