Savoury Cake...

Bij cake denk ik altijd onmiddellijk aan iets zoets... maar sinds gisteren weet ik beter! Ik heb nu een ideaal hapje voor bij een glaasje wijn. Meer een aperitief cake dan een dessert cake dus. Logisch als je de ingrediëntenlijst bekijkt. Er zit olijfolie en zout in.

 
Zéér gemakkelijk om te maken - het recept zou anders ook niet op mijn blog staan - en de ingrediënten hebben jullie zeker en vast in de kast staan.


Zet je mixer klaar en meet en weeg alles af. Ja, met bakken moet alles precies gewogen worden of je krijgt een disaster... Eerst de droge ingrediënten zoals bloem, baksoda, bakpoeder, suiker en zout mengen in een kom.

 
Over dat zout gesproken... ik heb een 1/4 teaspoon Maldon zout gebruikt. Moest je fijn tafelzout gebruiken neem dan de helft van de hoeveelheid of je cake gaat véél en véél te zout zijn.

 
In een andere kom meng je de natte ingrediënten : melk, eieren, olijfolie en de citroenrasp.
Sorry, maar nu even een beetje baktheorie. Voor de geroutineerde bakkers, jullie kunnen dit deel skippen maar voor mensen zoals ik die niet met het bakkersgen geboren zijn kan het onderstaande nuttige informatie zijn.
De bloem die ik gebruik is gewone patisseriebloem. Bloem heeft gluten. En als je de bloem teveel mixt met je mixer dan ga je die gluten activeren. Dat is ideaal als je pizzadeeg of pasta of brood bakt want dan heb je die gluten nodig maar bij een cake mag dat juist niet. Oppassen dus. De gluten worden ook extra geactiveerd door de natte ingrediënten. Vandaar dat je de droge eerst apart mixt. Op het moment dat je nat en droog gaat mengen moet je oppassen en maar enkel toeren met je mixer doen...zodat het deeg juist gemengd is. Ok? 't Is maar een weten natuurlijk.
Boter en bloem je vorm in. Hopelijk hebben jullie er al aan gedacht om de oven voor te verwarmen op 170°C? Dan de cake de  oven in en vanaf 55 minuten kan je begin testen met een breipriem of je cake klaar is. Baktijden zijn niet echt exact, het hangt altijd van je eigen oven af. En zet je cake niet op het ovenrooster maar op een bakplaat die je tegelijk met je cake in de oven steekt. Dat verdeelt de warmte beter.

 

De cake is echt lekker denk ik want Koen heeft gisterenavond als hij thuiskwam van de Sinksenfeesten in de korste tijd drie dikke sneden opgesmikkelt. Ofwel had hij gewoon honger...
Hartige Cake met OlijfolieIngrediënten


  • 200 gram patisseriebloem
  • 200 gram suiker
  • 1/2 koffielepel baksoda
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1/4 koffielepel zout Maldon in mijn geval
  • 2 dikke eitjes
  • 100 ml volle melk
  • 50 ml olijfolie maar met neutrale smaak zoals die gele Bertoli die ik heb gebruikt.
  • 2 koffielepels citroenrasp - kan zonder als je niet citroenerig bent...

Geen opmerkingen