Tomaten op z'n Ottolenghi's!

Het is bijnà zomer en dus volop tomatentijd. Eigenlijk eet ik altijd graag tomaten zelfs als ze niet in het seizoen zijn en dus wat hulp - lees : zout, lekkere zoete balsamico en een top olijfolie - nodig hebben. Je kan toch de hele godganse winter door  geen wortelgroenten en kolen eten hé. Af en toe snak ik naar een frisse tomaat.
Maar terug naar vandaag...  het tomatenseizoen bij uitstek. Veel hebben onze tomaten niet nodig, in principe zijn ze nu op hun best. Toch is het tof om af en toe eens een heel nieuwe weg in te slaan. En daar komt dan mijn goeie kookboekvriend Yotam Ottolenghi van pas.


Hij heeft altijd wel een nieuwe manier om een ouwe getrouwe klaar te maken!

Ik geef jullie hier het recept uit het boek Plenty More én de link voor het You Tube filmpje waar Yotam zelf de tomaatjes klaarmaakt.
Zelf heb ik - zoals gewoonlijk - enkele aanpassingen doorgevoerd. In het oorspronkelijke recept zit er een paprika. Ik eet écht niet graag rauwe paprika, één hap en ik eet dagen aan een stuk paprika!
Bij mij zijn het dus enkel en alleen tomaten geworden. Ik heb wel mijn best gedaan en héél lekkere tomaten gekocht. Van die groenbruine uit de Bioplanet. Ik vermoed dat het een of ander oud ras is. En voor de rest heb ik er nog een hele hoop van die ovale kerstomaten in gedumpd. Persoonlijk vind ik die lekkerder dan de gewone ronde. Maar smaak is koop hé!

Dus je snijdt de tomaten - op kamertemperatuur en NIET uit de frigo - in kleine blokjes. Ongeveer even groot als de pitjes van je granaatappel. Ik heb dat niet zelf bedacht maar onze Yotam raad dat aan... Voor de rest moet je enkel nog even de granaatappel van zijn pitjes verlossen. Er bestaan de meest zotte methoden voor maar geloof me gewoon het ding in twee snijden en dan met je handen in stukken trekken is nog altijd de minste moeite en afwas. Ik zie dat als een zenmomentje. Ondertussen kan je alvast wat pitjes proeven...


Nu meng je tomaten en pitjes en dan moet je alleen nog even een vinaigrette in mekaar draaien.
We gebruiken hiervoor een heerlijk product: granaatappelmelasse. Da's gewoon ingekookt granaatappelsap. Het gaat qua smaak een beetje naar een dikke balsamico toe want moest je écht die pomegranatemolasse niet vinden, gebruik dan dikke balsamico. Die kan je altijd vinden bij Dille&Kamille. Bij ons in Kortrijk, beste mensen, ga je naar Rachman in de Zwevegemstraat met mijn groeten. En wat moet er verder nog in onze vinaigrette? Cinq épices. Dat is een mengeling van kaneel, venkel, komijn, koriander en macis.


 
Breek er je hoofd niet over en strooi er gewoon een ietsiepietsie kaneel en wat komijn over... Maar in de Albert Heijn en de Carrefour hebben ze ofwel Quatre Epices ofwel Cing Epices. Zo'n potje is echt niet verloren wan je kan het ook gebruiken als je een eendefiletje of zelfs een gewone kippenfilet klaarmaakt.
Om eerlijk te zijn, ik heb ook de rode ajuin geskipt die in het oorspronkelijke recept zit. Bij mij is het écht een pure tomatensla geworden. But feel free en zet het recept naar je eigen hand!
Tomatensla à la YotamIngredienten


 • tomaatjes in alle soorten en smaken - in kleine blokjes snijden
 • optioneel een rode paprika - ook in kleine blokjes snijden
 • optioneel een rode ajuin - ook in kleine blokjes gesneden
 • 1/2 koffielepel cinq épices
 • 2 koffielepels witte balsamico
 • 1 + 1/2 tafellepel pomegranatemolasse
 • 60 ml olijfolie

Ik doe altijd wat zout op mijn tomaatjes... Jullie kennen me hé verslaafd aan Maldon zout!

6 opmerkingen

 1. Heerlijk! En wat zouden wij doen zonder Rachman!! *wenen, en smaakloos koken.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is dat dat chinees 5-kruidenpoeder? Heb ik nog in huis van de sun wah!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. altijd een topper ! thanks voor het receptje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Kelly, en nu het volop tomatentijd en super warm is moeten we er van profiteren om lekkere slaatjes klaar te maken. Goed voor ons lijn en géén werk!

   Verwijderen