Soep uit de oven...

Ja, nog een keer soep. Nu is het een héél magere soep zonder maar iets van vetstof. En bovendien is er bijna geen werk aan. Je moet ze gewoon de oven in zetten en ze dan drie uur vergeten. Dat is nu eens echt slowcooking.




Een ideaal projectje voor een winderige, regenachtige zondagmiddag. Verwarm eerst je oven voor op 140°C.  Buiten de ajuin en de bouillon heb je enkel wat van die dikke winterwortelen en een pastinaak of twee nodig.




Snij al de groenten en de ajuin in grote - ongeveer gelijke - stukken en voeg er drie laurierbladeren en enkele takjes tijm aan toe.



Giet er dan ruim wat kippen- of groentenbouillon over en zet de pot even op het vuur tot de bouillon met van die kleine,lichte belletjes begint te koken. Dan transporteer je de hele boel naar je oven en laat de pot daar toegedekt drie uur letterlijk "in zijn eigen sop koken". Na drie uur steek je de staafmixer in de soep of doe je ze door de blender. De smaak is echt heerlijk omdat alles de tijd gehad heeft om langzaam gaar te worden...




Proef of je er nog zout aan moet toevoegen want buiten de bouillon is er hier nog geen zout aan te pas gekomen. De soep is erg dik. Als je ze liever wat dunner hebt kun je ofwel nog wat warme bouillon toevoegen of wat melk of... voor wie het perfecte lijntje heeft een dikke scheut room. De mensen die er nog graag een kilootje of twee winterspek afwillen kunnen gewoon wat Griekse yoghurt door de soep draaien. En dat is ook héél lekker!



Ovensoep



Ingrediënten



  • 700 gram groenten - liefst knolgewassen
  • een ajuin
  • 1,5 liter bouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • enkele takjes tijm
  • Maldonzout

4 opmerkingen

  1. Ja, Renilde dat zal zeker ook werken... Ik heb er hier ook eentje staan, ik zal het eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soep zonder vet is mijn specialiteit. :-)
    Gewoon groenten in een pot, bouillon en alles gaar laten koken. Me like! In de oven probeer ik nog wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, een nieuw soepje! Perfect voor het weekend, lijkt me zo!

    BeantwoordenVerwijderen